Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Είναι οι αρχαιοκάπηλοι σε διακοπές;


Βρήκαν άλλες δύο ασύλητες σαρκοφάγους

Ακόμα δύο σαρκοφάγοι εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους αρχαιολόγους της ΛΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο οικόπεδο των Κούρων. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας πολλαπλασιάζονται. Ο έφορος αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Κίσσας, που έχει την επίβλεψη και τη γενική εποπτεία, αναφέρει στο «Εθνος» πως οι δύο σαρκοφάγοι ήταν ασύλητες. Η μία περιλαμβάνει ανδρική ταφή. Η δεύτερη είναι μικρότερη, περί το 1,60 μ. και η ταφή σε αυτήν είναι μάλλον γυναικεία και έφερε ένδυμα το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους σιδερένιες περόνες.

Και οι δύο σαρκοφάγοι είναι κτερισμένες με αγγεία: από μία πρόχου και από έναν σκύφο. Ο ένας σκύφος έχει μέσα και άλλο αγγείο και ίχνη χαλκού. Το περιεχόμενο θα διαπιστωθεί όταν ανοιχτεί. Ο πρώτος νεκρός είναι θαμμένος σε συνεσταλμένη στάση (στο πλάι) και ο δεύτερος σε στάση εκτάδην (ύπτια θέση).

Ο μικρότερος Κούρος απέκτησε όμως και ένα τμήμα της κόμης του. Ενα μικρό θραύσμα που έλειπε εντοπίσθηκε μέσα στα χώματα της ανασκαφής και θα συγκολληθεί. Ο έφορος αρχαιοτήτων θεωρεί όμως πως θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να πιστοποιηθεί ο ταφικός περίβολος του τύμβου στον οποίο ανήκαν όλες οι σαρκοφάγοι. Τα χώματα είναι εξαιρετικά αναμοχλευμένα λόγω επανειλημμένων αρόσεων. Αναγνωρίζοντας πως η δουλειά και η συμβολή των νεοτέρων είναι πολύ σημαντική («αυτοί ιδρώνουν», λέει), ο κ. Κίσσας αναφέρει πως στην υποστελεχωμένη ΛΖ' ΕΠΚΑ όλοι «είναι μια γροθιά».

Την ανασκαφή κάνει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, που έχει δουλέψει και με τον Κωνσταντίνο Τσάκο στο Μουσείο Πυθαγορείου. Είναι έκτακτος «και κάτι πρέπει να γίνει με το 24μηνο. Να εξαιρεθούν οι αρχαιολόγοι - κάτι που επιδιώκει και η πολιτική ηγεσία». Επικουρικά, στην ανασκαφή μετέχει η Χριστίνα Πιπίλου. Τη σχεδίαση κάνει η Μαρία Καλλίρη (επίσης έκτακτη), ενώ αρχιτεχνίτης (και μοναδικός μόνιμος) είναι ο Βλάσης Γιώργαρης. Τέλος, ο δήμαρχος Νεμέας, Χρήστος Χασικίδης, βοήθησε στέλνοντας εκσκαφικό μηχάνημα, ώστε να απομακρυνθεί το πρώτο στρώμα χώματος. Η συντήρηση γίνεται στο Μουσείο Κορίνθου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε ήδη μια πρώτη συντήρηση των Κούρων, ώστε να είναι ευκολότερη η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ειδική επιτροπή.

Πηγή : Έθνος

Μήπως ξεχάσαμε ότι είναι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι αρχαιοκάπηλοι (Κούροι) του πρόσφατου σκανδάλου αρχαιοκαπηλίας;

Στον εισαγγελέα είχαν μεταφερθεί οι δύο δράστες οι οποίοι και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στον πρώτο ορίστηκε ως εγγύηση το χρηματικό ποσό των 60. 000 ευρώ και 30.000 ευρώ στον δεύτερο.* Ο τρίτος δράστης από την περιοχή της Νεμέας εξακολουθεί να αναζητείται από την αστυνομία και είναι ιδιαίτερα γνωστός στην εν λόγω περιοχή από την… χλιδάτη ζωή την οποία έκανε.

*τα δύο αγάλματα ήταν προς πώληση στην τιμή των 10 εκατ. Ευρώ…

Σχετικό θέμα Π. Γερουλάνος «Η αρχαιοκαπηλία δεν θα περάσει» - TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: