Ενδιαφέροντα για τον προσδιορισμό του ιστορικού και των αιτιών των καρδιακών παθήσεων είναι όπως φαίνεται τα αποτελέσματα της έρευνας μιας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν 22 μούμιες, οι οποίες φυλάσσονται στο Μουσείο του Καΐρου. Τα άτομα αυτά έζησαν σε διαφορετικές ιστορικές φάσεις, σε ένα διάστημα που εκτείνεται από το 1981 π.Χ. μέχρι και το 334 μ.Χ., έχουν όμως ένα κοινό: ανήκαν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των ευγενών και των ιερέων. Χαρακτηριστικά, η αρχαιότερη ανάμεσα στις μούμιες που εξετάστηκαν και διαγνώστηκαν με καρδιοπάθεια είναι η Rai, η ευγενής τροφός της βασίλισσας Ahmose-Nefertari, που έζησε στις αρχές της 18ης Δυναστείας, και πέθανε το 1530 π.Χ.
« Οι εύποροι έτρωγαν κρέας, και μάλιστα και παστό κρέας, οπότε αναμένεται ότι είχαν υπέρταση, αν και αυτό είναι απλώς εικασία», δηλώνει ο δρ Randall Thompson, καρδιολόγος στο Mid America Heart Institute του Kansas City.
Βέβαια πρέπει να ειπωθεί ότι η ηλικία θανάτου των μισών από τις μούμιες υπολογίζεται περίπου στα 45 χρόνια, όταν το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν κάτω από 50 την εποχή εκείνη.
Οι εξετάσεις έγιναν με αξονικό τομογράφο (CT scan). Ιστοί από καρδιακά και αιμοφόρα αγγεία σώζονταν σε 16 μούμιες, και σε εννέα από αυτές παρατηρήθηκε πιθανή σκλήρυνση ή φραγή στις αρτηρίες, ενώ μία υπέστη καρδιακή προσβολή, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν το συμβάν απέβη και μοιραίο.
Εντυπωσιακές όμως είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες και οι ομοιότητες της κλινικής εικόνας των αρχαίων καρδιοπαθών τους με εκείνη των σύγχρονων Αιγυπτίων με ανάλογα καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τον δρα Michael Miyamoto, του Πανεπιστημίου της California στο San Diego, οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν με την ομοιότητα της φραγής των αρτηριών όπως εμφανίζεται στις μούμιες και τους σύγχρονους ασθενείς. «Ίσως η ανπατυξη της αρτηριοσκλήρωσης αποτελεί μέρος της ανθρώπινης φύσης μας», προσθέτει.
Σχετικά με το θέμα, ο δρ Thompson αναφέρει: «Έχουμε την αντίληψη ότι οι καρδιακές παθήσεις οφείλονται σε φαινόμενα του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως το πρόχειρο φαγητό, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι αυτές οι μόνες αιτίες για φραγή των αρτηριών».
Ένας άλλος επιστήμονας, ο δρ. Samuel Wann του Wisconsin Heart Hospital στο Milwaukee συμπληρώνει: «Με τη σύγχρονη δίαιτα όλοι ζούμε κατά κάποιο τρόπο στην Αυλή του Φαραώ!».
Η έρευνα υποστηρίχθηκε οικονομικά από τη γερμανική εταιρία Siemens AG, την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, και το Mid-America Heart Institute. Τα γενικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη σε συνέδριο της American Heart Association, ενώ τα αναλυτικά αποτελέσματα δημοσιεύονται στο παρόν εβδομαδιαίο τεύχος του Journal of the American Medical Association.
Πηγή και Discovery News, 18/11/09
Αλήθεια με την μούμια του Αγαμέμνονα τι έγινε; Μήπως οι υπεύθυνοι ζουν στην Αυλή του Φαραώ; Προσοχή στην αρτηριοσκλήρωση...μην τυχόν και σας χάσουμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου