Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Συνωμοσιακές δολοφονίες κατά της πανελλήνιας ιδέας στην αρχαιότητα.

Το 371 π.Χ., ο Ιάσων τύραννος των Φερρών όταν επέβαλε την Ηγεμονία του σε όλη τη Θεσσαλία, ενθαρρυμένος από τα κηρύγματα των ρητόρων, κέρδισε την εύνοια των υπόλοιπων Ελλήνων, υποσχόμενος απλώς ότι θα τους οδηγήσει εναντίον του Μ. Βασιλιά Έτσι σχεδίαζε να κατακτήσει την Ηγεμονία της Ελλάδος και να ηγηθεί πανελλήνιας εκστρατείας κατά των Περσών* ήταν όμως αφελής και διακήρυξε ανοιχτά τους σκοπούς του με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να τον δολοφονήσουν «οι τοξότες» του Μεγάλου Βασιλέως. Τοξότες* ήταν τα χρυσά νομίσματα του Δαρείου Α'...

Της πανελλήνιας ιδέας και εκστρατείας κατά των Περσών συνεχιστής έμελλε να

γίνει ο Φίλιππος ο Β'΄ ο οποίος βρήκε άδοξο τέλος (δολοφονήθηκε), και επίσης άδοξο τέλος βρήκε και ο Μ. Αλέξανδρος (η εκδοχή δηλητηρίασης του είναι η μάλλον πιο λογική). Φαίνεται ότι εμείς οι Έλληνες τις μηχανές του δόλου συχνά αψηφήσαμε...

*Ο Ισοκράτης επικαλέστηκε το παράδειγμα του τυράννου των Φερών Ιάσονα, ο οποίος κέρδισε την εύνοια των υπόλοιπων Ελλήνων, υποσχόμενος ότι θα τους οδηγήσει εναντίον του Μ. Βασιλιά, και κάλεσε τον Φίλιππο να αποδειχτεί με τις πρωτοβουλίες του ηγέτης στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Περσών.

Βλ. Ισοκράτης. Πανηγυρικός, Φίλιππος

Ένα μικρό απόσπασμα:

Ακόμα συλλογίσου τι φοβερή ντροπή που είναι για μας να αφήνουμε να είναι πιο ευτυχισμένη η Ασία από την Ευρώπη και οι βάρβαροι να έχουν μεγαλύτερη ευπορία από τους Έλληνες· να αφήνουμε να λέγωνται Μεγάλοι Βασιλιάδες αυτοί που κληρονόμησαν την εξουσία από τον Κύρο ―που η μάνα του τον πέταξε στους δρόμους― και να προσαγωρεύονται με ονόματα πιο ταπεινά οι απόγονοι του Ηρακλή ― που ο πατέρας του τον ύψωσε στη θέση των θεών για τη μεγάλη του αρετή. Από αυτά τίποτα πια δεν πρέπει να μείνη όπως είναι· όλα πρέπει να ανατραπούν, όλα να αλλάξουν.

Μτφρ. Στ. Μπαζάκου–Μαραγκουδάκη. 1967. Ισοκράτης. Πανηγυρικός, Φίλιππος

*

Δαρεικός στατήρ (Τοξότης) : διάμετρος 17μμ, βάρος 9,44 γραμμάρια, καθαρότης σε χρυσό 98%. Στην εμπρός πλευρά απεικονίζει τον Μεγάλο Βασιλέα στην ημιγονυπετή στάση του τοξότη, με τόξο στο αριστερό και (μάλλον) ακόντιο στο δεξί χέρι. Στην πίσω πλευρά δεν υπάρχει παράσταση, αλλά το αποτύπωμα από το καλούπι.

Πηγή....


Δεν υπάρχουν σχόλια: