Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Ηρακλής από το Κάσσελ εως την Τουρκία!

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν στην ανάρτηση  ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣ: Πάνω από όλα ο ...Ηρακλής , ο Ηρακλής (η μνήμη του, οι ανδριάντες του σήμερα)  αποτελεί σημείο αναφοράς και τιμής για πολλές ξένες χώρες, σήμερα ακόμη  και η Τουρκία με σκληρή διπλωματία, γενναίες δόσεις στυγνού εκβιασμού αλλά και επιτυχία διεκδικεί το μπούστο και το κεφάλι του «Κουρασμένου Ηρακλή», που αποδίδεται στον Λύσιππο και «κοσμούσε» το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Mouseum of Fine Arts), που θα της επιστραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ενωθεί με τον κορμό και τα πόδια του που βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.


Η Αμερική επιστρέφει το μπούστο και το κεφάλι στην Τουρκία

Νίκη της τουρκικής διπλωματίας για Ηρακλή

Μπορεί εμείς να διεκδικούμε δεκαετίες, με τη δέουσα συναισθηματική φόρτιση και με αιχμή του δόρατος τα γλυπτά του Παρθενώνα, την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων μας.
Οι υπάλληλοι του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης έτοιμοι να αποχωριστούν το υπέροχο μπούστο του κλεμμένου Ηρακλή Οι υπάλληλοι του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης έτοιμοι να αποχωριστούν το υπέροχο μπούστο του κλεμμένου Ηρακλή
Οι Τούρκοι, όμως, διεκδικούν με σκληρή διπλωματία και γενναίες δόσεις στυγνού εκβιασμού.
Επειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, πέτυχαν μια σημαντική νίκη. Το μπούστο και το κεφάλι του «Κουρασμένου Ηρακλή», που αποδίδεται στον Λύσιππο και «κοσμούσε» το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Mouseum of Fine Arts), θα επιστραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην Τουρκία
και θα ενωθεί με τον κορμό και τα πόδια του που βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.
Φαίνεται πως οι δυναμικές διεκδικήσεις και οι απειλές της Αγκυρας προς τα ξένα μουσεία (Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας κ.ά.), ότι θα εκδιωχθούν από τις αρχαιολογικές ανασκαφές οι αρχαιολόγοι τους, στην περίπτωση που δεν επιστρέψουν τα κλοπιμαία, πιάνουν σιγά σιγά τόπο. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απειλή του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού Ερτουγκρολ Γκινέι κατά της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής που σκάβει επί τουρκικού εδάφους, με αποτέλεσμα το Μουσείο της Περγάμου τον Μάιο να επιστρέψει δύσθυμα στην Τουρκία την 3.500 ετών Σφίγγα των Χετταίων.
Ειδικά για τον επαναπατρισμό του «Κουρασμένου Ηρακλή», ο Γκινέι κάνει λόγο για «επανάσταση στον αγώνα για την επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων μας από το εξωτερικό. Θα πολεμήσουμε και για τον επαναπατρισμό των υπολοίπων», τονίζει. Παραβλέποντας όμως ότι υπάρχουν και οι «σκληροπυρηνικοί», όπως το ανυποχώρητο σε όλες τις διεκδικήσεις Βρετανικό Μουσείο, που στον απόηχο της επιστροφής του «Κουρασμένου Ηρακλή» ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να επιστρέψει τη ρωμαϊκή στήλη από βασάλτη (την απέκτησε το 1926) που οι Τούρκοι διεκδικούν από το 2006. Το Βρετανικό Μουσείο διατυμπανίζει ότι αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι των συλλογών με τους διεθνείς πολιτισμούς». Γνωρίζει ασφαλώς ότι αν έκανε την παραμικρή υποχώρηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου με όλες τις εθνικές διεκδικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών.
Για την ιστορία, το κατώτερο μέρος του «Κουρασμένου Ηρακλή», που βρίσκεται στην Αττάλεια, βρέθηκε το 1980, πολύ κοντά στο Μουσείο της παραθαλάσσιας πόλης. Δύο χρόνια μετά το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης απέκτησε το κεφάλι και τους ώμους του γλυπτού, χάρη σε δύο γνωστούς Νεοϋορκέζους «συλλέκτες». Τους τα είχε πουλήσει Γερμανός ντίλερ. Το 1992 ταυτοποιήθηκε ότι τα δύο μέρη ανήκουν στο ίδιο γλυπτό. Αρχικά, οι Αμερικανοί αντιδρούσαν στην επιστροφή τού άνω τμήματος του αρχαίου, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσε να έχει βρεθεί «οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την Ιταλική Αναγέννηση και μετά». Κι αυτό γιατί ότι ο τουρκικός νόμος προστατεύει μόνο αντικείμενα που κλάπηκαν μετά το 1906.

Δεν υπάρχουν σχόλια: