Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Κεραμεικός

H εκπομπή μας ξεναγεί στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού, σε ανασκαφές που γίνονται σε τμήματα του Δημοσίου Σήματος, καθώς και στο Μουσείο Νεότερης Κεραμεικής που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Αρχαιολόγοι μας αποκαλύπτουν γιατί κατά την αρχαιότητα ο Κεραμεικός ήταν «το κάλλιστον προάστιον» της πόλης και
μας επιτρέπουν να καταγράψουμε για πρώτη φορά εικόνες από ανασκαφές σε τάφους του Δημοσίου Σήματος. Ειδικοί της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων μας εξηγούν πως θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να συνδεθούν τα μνημεία σε μια κοινή διαδρομή στον αστικό ιστό. Μια φύλακας του αρχαιολογικού χώρου με πολυετή θητεία μιλά για τον ξεχωριστό βιότοπο που έχει αναπτυχθεί στην κοίτη του Ηριδανού, με ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα και προτείνει την επίσκεψη αυτή, σαν την ομορφότερη κοντινή βόλτα για μια οικογένεια στην Αθήνα.

Νέα σειρά που παρουσιάζει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, ανάμεσα στα οποία είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσέιο, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Εθνική Πινακοθήκη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.α.. Στόχος της είναι να προσεγγίσει το θέμα από διαφορετική σκοπιά, πέρα από μια απλή τηλεοπτική ξενάγηση. Οι διευθυντές των μουσείων, αρχαιολόγοι, ξεναγοί, ιστορικοί τέχνης, καλλιτέχνες που γνωρίζουν εις βάθος τον χώρο και τα αντικείμενα, μιλούν στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Μεταδίδουν τον ενθουσιασμό και το πάθος τους για την ιστορία, την μυθολογία μας, την τέχνη, εξηγούν, αναλύουν και εν τέλει ανασυνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου. Η εκπομπή φιλοδοξεί να παρακινήσει τους θεατές να επισκεφθούν από κοντά τους τόπους που θα γνωρίσουν από την μικρή οθόνη, μέσα από γοητευτικές αφηγήσεις και ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί ή εμπνέονται από αυτούς.

Σκηνοθέτης: Τάκης Μπαρδάκος
Επιστημονική Σύμβουλος: Μαρίνα Λαμπράκη -- Πλάκα
Αρχισυνταξία: Μαριαλένα Σπυρόπουλου
Παραγωγή: FS Productions

Παρουσιαστής: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: