Εις Γήν Μητέρα Πάντων
''Ομηρικοί Ύμνοι''
Oι Ομηρικοί Ύμνοι αποτελούν μια συλλογή αρχαίων ελληνικών ύμνων σε μέτρο δακτυλικό εξάμετρο, το ίδιο που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Στην Αρχαιότητα, οι ύμνοι αυτοί αποδίδονταν στον Όμηρο: η πρώτη αναφορά σε αυτούς σε γραπτό κείμενο γίνεται από τον Θουκυδίδη (iii.104). Ορθώς ο Wolf στα PROLEGOMENA AD HOMERUM έβγαλε το συμπέρασμα ότι αυτοί οι ύμνοι χρησίμευαν στους ραψωδούς ως προεισαγωγή στις επικές απαγγελίες.Οι παλαιότεροι από αυτούς γράφτηκαν κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. κι έτσι βρίσκονται ανάμεσα στα αρχαιότερα μνημεία της ελληνικής λογοτεχνίας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ομηρικοί ύμνοι γράφτηκαν κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), μερικοί θεωρούνται ως έργα της Ελληνιστικής Περιόδου.
Οι ύμνοι ποικίλουν σε μέγεθος: κάποιοι είναι σύντομοι και τελειώνουν σε τρεις ή τέσσερις σειρές, ενώ άλλοι καλύπτουν μέχρι και πεντακόσιους στίχους. Οι μεγαλύτεροι ύμνοι περιλαμβάνουν επίκληση, εγκώμιο και αφήγηση, κάποιες φορές εκτεταμένη. Τα περισσότερα σωζόμενα χειρόγραφα από τα Βυζαντινά χρόνια ξεκινούν με τον Τρίτο Ύμνο. Μια τυχαία ανακάλυψη το 1777, στη Μόσχα, έφερε στο φως τους δυο ύμνους που βρίσκονται στην αρχή της συλλογής, τον Ύμνο προς το Διόνυσο και τον Ύμνο προς τη Δήμητρα. Περιέχονται σε ένα μοναδικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα και σώζονται σε αποσπασματική μορφή.
Οι 33 ύμνοι είναι αφιερωμένοι στους εξέχοντες θεούς της Ελληνικής μυθολογίας
εδώ
- Εἲς Διώνυσον
- Εἲς Δήμητραν
- Εἲς Ἀπόλλωνα [Δήλιον]
- Εἲς Ἑρμῆν
- Εἲς Ἀφροδίτην
- Εἲς Ἀφροδίτην
- Εἲς Διώνυσον (2)
- Εἲς Ἄρεα
- Εἲς Ἄρτεμιν
- Εἲς Ἀφροδίτην
- Εἲς Ἀθηνᾶν
- Εἲς Ἥραν
- Εἲς Δήμητραν
- Εἲς Μητέρα Θεῶν
- Εἲς Ἡρακλέα Λεοντόθυμον
- Εἲς Ἀσκληπιόν
- Εἲς Διοσκούρους
- Εἲς Ἑρμῆν
- Εἲς Πᾶνα
- Εἲς Ἥφαιστον
- Εἲς Ἀπόλλωνα
- Εἲς Ποσειδῶνα
- Εἲς Ὕπατον Κρονίδην
- Εἲς Ἑστίαν
- Εἲς Μούσας καὶ Ἀπόλλωνα
- Εἲς Διόνυσον (3)
- Εἲς Ἄρτεμιν (2)
- Εἲς Ἀθήναν (2)
- Εἲς Ἑστίαν (2)
- Εἲς Γῆν Μητέρα Πάντων
- Εἲς Ἥλιον
- Εἲς Σελήνην
- Εἲς Διοσκούρου
Βιβλιογραφία Ομηρικοί Ύμνοι –μετάφραση, πρόλογος και σχόλια,Ελένη Λαδιά Δημήτρης Παπαδίτσας
- –Εκδόσεις Καρδαμίτσα (1985), Βιβλιοπωλείον της Εστίας (1997-2002-2003-2005-2006)Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια (Διαβάστε τους ύμνους σε μετάφραση στα νέα ελληνικά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου