Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Κεράλα: Το αρχαιολογικό παρελθόν και ο δαμαστής των μουσώνων Ιππαλος


Η Κεράλα είναι μία από τα 28 ομοσπονδιακές πολιτείες της Ινδίας που φημίζεται για τις παραλίες, τα δάση και τις παραδόσεις της αγιουβέρδας. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων την έχουν κάνει ιδανικό τουριστικό προορισμό για τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι αυτό το εξωτικό μέρος κρύβει επίσης έναν αρχαίο πολιτισμό, που αξίζει να τον ανακαλύψουν. 


Τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή Μουζίρις, πριν περίπου από δέκα χρόνια. 
«Στους τουρίστες που έρχονται εδώ, αρέσει ο ήλιος, η κουλτούρα, η ατμόσφαιρα. Όλοι τα γνωρίζουμε. Πριν όμως από 2000 χρόνια, Έλληνες, Ρωμαίοι και Κινέζοι είχαν έρθει σ' αυτές τις ακτές, στην παλιά πόλη και στο λιμάνι του Μουζίρις, φέρνοντας χρυσό και δώρα, ως αντάλλαγμα για τα μπαχαρικά που έπαιρναν από εδώ. Αυτά τα αρώματα είναι ακόμη στην ατμόσφαιρα, αλλά τα απομεινάρια του αρχαίου λιμανιού του Μουζίρις έχουν εξαφανιστεί ή υπάρχουν ακόμη στην περιοχή;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος του Euronews, Κιάρα Ράιντ 
Περίπου 15 χλμ βόρεια του Κότσι, μια ανασκαφή έφερε στο φως ένα κανό 6 μέτρα μακρύ, ηλικίας 2000 ετών, καθώς και ερείπια που σχετίζονται με αυτά που έχουν βρεθεί στο παλιό λιμάνι που ήταν στην εκβολή του ποταμού Περιγιάρ. 
«Το πιο σημαντικό είναι το πλαίσιο. Κάτω από αυτή τη βάρκα, βρίσκονταν πολλά αγγεία που προέρχονταν από την Μεσόγειοκαι την Ερυθρά Θάλασσα. Είχαμε λοιπόν όλες τις αναγκαίες ενδείξεις ότι αυτά τα ευρήματα συνδέονταν με εκείνη την περίοδο και ανήκαν σε ένα εξαιρετικό λιμενικό σύστημα. Με αυτή τη χρονολόγηση που έχουμε κάνει μπορούμε να πούμε ότι συνδέεται με την πόλη Μουζίρις» τονίζει ο αρχαιολόγος, καθηγητής Τσέριαν. 
Η βάρκα και όλα τα υπόλοιπα ευρήματα χρειάστηκε να καλυφθούν ξανά, εξαιτίας των μουσώνων. Τίποτε δεν μπορεί να διατηρηθεί σ' αυτά τα κλίματα. Αλλά οι διαδοχικές ανασκαφές, βοηθούν τους αρχαιολόγους να χαρτογραφήσουν την περιοχή. 
«Αναρωτιόμαστε πώς θα βγάλουμε κάποιο νόημα από όλα αυτά. Έχουμε μερικά μεγάλα αγγεία που αφηγούνται το παρελθόν και ήταν χρήσιμα για την απόσταξη. Αυτό δίνει μια ιδέα για τις δικές μας παραδόσεις αγιουβέρδας. Αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά της Κεράλα που βρίσκουμε εδώ. Τα μπαχαρικά ήταν το κεντρικό ζήτημα τότε. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στην Κεράλα για την αγιουβέρδα» προσθέτει ο καθηγητής Τσέριαν. 
Πρόκειται για μια ιστορία πολιτιστικών ανταλλαγών, ένα χαρμάνι πολιτισμών και προσμείξεων. Όλα αυτά υπάρχουν στο DNA της Κεράλα σήμερα.

Άγνωστες μορφές του Ελληνισμού: Ίππαλος ... O δαμαστής των μουσώνων

Δροσερό αεράκι φυσούσε ανάμεσα στο ιστίο και τα πανιά του καραβιού σπρώχνοντάς το στην απεραντοσύνη του Ινδικού ωκεανού. Κατά το έτος 78 π.Χ., ο Ίππαλος, ο καπετάνιος του πλοίου, βρίσκεται στην πλώρη και κρατάει το τιμόνι, αγναντεύοντας  τον γκριζογάλανο ωκεανό. Έμπορος στο επάγγελμα και συνάμα εξερευνητής του ωκεανού, που ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Αιγύπτου στην Ερυθρά θάλασσα για να βρει έναν νέο συντομότερο δρόμο για την Ινδία. Παράλληλα με το εμπόριο, ο Ίππαλος χαρτογραφούσε τα άγνωστα νερά και νησιά στο πέρασμά του, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Έκανε προβλέψεις για τον καιρό «διαβάζοντας» τα σημάδια. Ταξιδεύοντας μέρες παράλληλα με τα παράλια της Αραβικής χερσονήσου και προχωρώντας στα παράλια της Περσίας, θα φτάσει στους ιχθυοφάγους (λαός στην παραλία του Πακιστάν) και από εκεί στα παράλια της Ινδίας. Εκεί αγόρασε τους μυρωδάτους καρπούς της Ινδικής γης, τα μπαχαρικά καθώς και πολύτιμους λίθους ανταλλάσσοντάς τα με γλυκό κρασί, τεχνουργήματα και άλλα αντικείμενα του ελληνικού κόσμου, κοινά για τους Έλληνες, αλλά σπάνια για τους Ινδούς. Το κλίμα ήταν θερμό και υγρό που ταλαιπώρησε το πλήρωμα. Οι ανταλλαγές ήταν πολλές και επικερδείς για τον Ίππαλο που έβγαλε πολλά χρήματα πλέοντας σε επικίνδυνες θάλασσες.
Ο Ίππαλος γύρισε πάλι πίσω στην Αίγυπτο, στην Βερενίκη ή στην Αρσινόη (Ελληνικές αποικίες των Πτολεμαίων στην Αιγυπτιακή-Σουδανική ακτή της Ερυθράς θάλασσας) και ξεφόρτωσε τους θησαυρούς του. Ως ανήσυχο πνεύμα, είχε παρατηρήσει πως οι άνεμοι που πνέουν στον Ινδικό ωκεανό μπορούν να τον πάνε γρηγορότερα στην Ινδία από το σύνηθες δρομολόγιο παράλληλα με τις ακτές.
Στο επόμενο ταξίδι του για την Ινδία αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για την καρδιά του ωκεανού, αντί να πάει παράλληλα με τις ακτές. Οι ναύτες παραξενεύτηκαν και τον ρώτησαν αν τρελάθηκε. Ο Ίππαλος τους καθησύχασε σαν σωστός καπετάνιος και τους εξήγησε πως σε λιγότερες μέρες θα φτάσουν στα λιμάνια της Ινδίας από ό,τι πριν, εκμεταλλευόμενοι τους ανέμους (μουσώνες). Οι ναύτες του είχαν εμπιστοσύνη γιατί ήξεραν ότι πάντα είναι σωστός στις παρατηρήσεις που κάνει στον ωκεανό. Οι μουσώνες έσπρωξαν το πλοίο του ίσια για την Ινδία. Το ταξίδι ήταν ευχάριστο και γρήγορο. Τα σκοτεινά νερά του ωκεανού καθρεφτίζουν το είδωλο του πλοίου.
Ο Ίππαλος είχε δώσει εντολές να έχουν τα πανιά ανοιχτά συνέχεια και στον παρατηρητή να βλέπει τον ορίζοντα για την Ινδία. Όταν ο παρατηρητής φώναξε πως βλέπει στεριά μπροστά του, ο Ίππαλος κατέγραψε την θέση του πλοίου με τον αστρολάβο σημαδεύοντας τα άστρα. Έφτασε στην ακτή της Ινδίας έχοντας κάνει πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το κανονικό δρομολόγιο, εκμεταλλευόμενος τους μουσώνες. Στο δρόμο του γυρισμού χρησιμοποίησε και πάλι τους μουσώνες από την αντίθετη πλευρά για να γυρίσει στην Αίγυπτο. Ενημέρωσε τους άλλους εμπόρους για το γρήγορο ταξίδι και για τους μουσώνες που τον βοήθησαν.
Προς τιμήν του το δυτικό μέρος του Ινδικού ωκεανού ονομάστηκε Ιππάλειο Πέλαγος ή Πέλαγος Ίππαλον (όπως αναφέρει ο Κλαύδιος Πτολεμαίος), ενώ οι άνεμοι ονομάσθηκαν αρχικά «Ιππάλιοι άνεμοι», για να θυμίζουν τα κατορθώματα αυτού το μεγάλου εξερευνητή που έφερε πιο κοντά την Αίγυπτο και την Ινδία και δάμασε τους μουσώνες. 
Πυρήνας Καβάλας Αίας ο Τελαμώνιος

Πηγή: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TRIKLOPODIA.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: