Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ναβουχοδονόσορ B’ ο Μέγας, ο Δανιήλ, ο Δαβίδ, η Βαβυλώνα, η Αγία Γραφή και το τείχος των Δακρύων

Αγία Γραφή, Ψαλμ. 137:8-9: «Μα κι εσύ Βαβυλώνα, γρήγορα θα καταστραφείς. Μακάριος όποιος σου ανταποδώσει όσα μας έκανες! Μακάριος εκείνος που θα πιάσει και θα συντρίψει στο βράχο τα βρέφη σου!»


Ο Ναβουχοδονόσορ B’ ο Μέγας (κάποιες φορές και Ναβουχοδονόσωρ) (642 π.χ.χ. - 562 π.χ.χ.) ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας (605 π.χ.χ.-562 π.χ.χ.), γιος και διάδοχος του Ναβοπολάσαρ του ιδρυτή της νεοβαβυλωνιακής αυτοκρατορίας. Συνεχίζοντας την πολιτική του πατέρα του, με ικανότητες στη διεθνή διπλωματία, διατήρησε φιλικές σχέσεις με τους Μήδους στην Ανατολή και επεκτείνοντας το κράτος του προς τη Δύση και συγκεκριμένα στη Συρία και στην Παλαιστίνη.

Αφού απώθησε τους Αιγυπτίους από την Παλαιστίνη, υπέταξε τη Φοινίκη, τη Συρία και το βασίλειο του Ιούδα, πολιόρκησε δυο φορές την Ιερουσαλήμ, το 597 π.χ.χ. και το 586 π.χ.χ. και τη δεύτερη φορά την κατέστρεψε, καίγοντας τον ναό του Σολομώντα και εξορίζοντας (σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για εργάτες όπως και στην Αίγυπτο ) στη Βαβυλωνία, όχι όλους, αλλά μόνο ένα  μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όταν ο Ναβουχοδονόσορ πήρε τους  Εβραίους στη Βαβυλώνα, έβαλε υπεύθυνό τους έναν αυλικό, τον Ασφενάζ ο οποίος Ασκενάζ υπήρξε πατέρας των Ασκεναζαίων. Ο Ναβουχοδονόσορ είπε στον Ασφενάζ να βρει ποια ήταν τα πιο υγιή και τα πιο έξυπνα αγόρια. Αυτά τα νεαρά αγόρια θα εκπαιδεύονταν για τρία χρόνια. Η εκπαίδευση θα τους προετοίμαζε για να γίνουν σημαντικοί αξιωματούχοι στη Βαβυλώνα. Τα αγόρια έπρεπε να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να μιλάνε την ακκαδική γλώσσα της Βαβυλώνας. Έπρεπε επίσης να τρώνε τα ίδια φαγητά που έτρωγε ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Τέσσερα από αυτά τα αγόρια ήταν ο Δανιήλ, ο Ανανίας, ο Μισαήλ και ο Αζαρίας. Ο Ασφενάζ τούς έδωσε καινούρια βαβυλωνιακά ονόματα: Βαλτασάσαρ, Σεδράχ, Μισάχ και Αβδενεγώ.

Αυτά τα τέσσερα αγόρια ήταν αποφασισμένα να υπακούν στον βιβλικό θεό. Ήξεραν σαν καλοί Εβραίοι ότι δεν έπρεπε να φάνε από τα φαγητά του βασιλιά επειδή ο Νόμος της Παλαιάς Διαθήκης απαγόρευε να τρώνε κάποια ζώα. Γι’ αυτό, είπαν στον Ασφενάζ: “Σε παρακαλούμε, μη μας αναγκάσεις να φάμε από τα φαγητά του βασιλιά”. Ο Ασφενάζ τούς είπε: “Αν δεν φάτε και ο βασιλιάς δει ότι φαίνεστε άρρωστοι, θα με σκοτώσει!”

Ο Δανιήλ είχε μια ιδέα. Είπε στον φύλακά τους: “Σε παρακαλούμε να μας δίνεις μόνο λαχανικά και νερό για 10 μέρες. Μετά σύγκρινέ μας με τα αγόρια που τρώνε από τα φαγητά του βασιλιά”. Ο φύλακας συμφώνησε.

Όταν πέρασε η δοκιμή των 10 ημερών, ο Δανιήλ και οι τρεις φίλοι του φαίνονταν πιο υγιείς από τα άλλα αγόρια. Ο βιβλικός θεός  ήταν πολύ χαρούμενος που τον είχαν υπακούσει. Λένε μάλιστα ότι έδωσε στον Δανιήλ τη <σοφία> να καταλαβαίνει οράματα και όνειρα.

Όταν τελείωσε η εκπαίδευσή τους, ο Ασφενάζ έφερε τα αγόρια στον Ναβουχοδονόσορα. Ο βασιλιάς μίλησε μαζί τους και είδε ότι ο Δανιήλ, ο Ανανίας, ο Μισαήλ και ο Αζαρίας ήταν πιο έξυπνοι και είχαν καλύτερη αντίληψη από τα άλλα αγόρια. Διάλεξε αυτούς τους τέσσερις για να δουλεύουν στη βασιλική αυλή του. Ο ανυποψίαστος βασιλιάς ζητούσε συχνά τη συμβουλή τους σε σημαντικά ζητήματα.

Αν και βρίσκονταν σε ξένη χώρα, ο Δανιήλ, ο Ανανίας, ο Μισαήλ και ο Αζαρίας δεν ξέχασαν ότι ανήκαν στον <περιούσιο λαό του Θεού> της Αγίας Γραφής....

 Αυτά για τον μακαρίτη βασιλιά Ναβουχοδονόσορ που τον ξέκανε ο ...θεός...

Κάπως έτσι  πήραν εκδίκηση για το ότι πολιόρκησε δυο φορές την Ιερουσαλήμ, και τη δεύτερη φορά την κατέστρεψε, καίγοντας τον ναό του Σολομώντα.

Αυτά για τον μακαρίτη βασιλιά Ναβουχοδονόσορ που τον ξέκανε ο ...θεός... 

 Ο Ναβουχοδονόσορ έμεινε στην ιστορία για τους θρυλικούς Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, αλλά και πλήθος ναών σε όλη την επικράτειά του.

Και άλλοι μέχρι σήμερα  κλαίνε στο τείχος των δακρύων....για τον ναό του Σολομώντα...

 Ο πρώτος Ναός *

κατασκευάστηκε με τη βοήθεια μελών και από τις 12 φυλές του Ισραήλ, αφού όλες οι φυλές ήταν ενωμένες κάτω από την ηγεμονία του Δαβίδ και του Σολομώντα. 

Ο δεύτερος Ναός

 οικοδομήθηκε από μέλη της φυλής του Ιούδα και μόνο...  μετά από διάταγμα που εξέδωσε ο Κύρος ο Μέγας με περσικά χρήματα!

Ο τρίτος Ναός

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος Φλάβιος: ξανακατέστρεψε το Ναό του Σολομώντα**

*Ο Δαβίδ αγόρασε το αλώνι του Ορνάν του Ιεβουσαίου στο Όρος Μοριά για να χτιστεί εκεί ο ναός.Ο Δαβίδ συγκέντρωσε 100.000 τάλαντα χρυσάφι, 1.000.000 τάλαντα ασήμι και υπεράφθονο χαλκό και σίδερο, εκτός του ότι συνεισέφερε από την προσωπική του περιουσία 3.000 τάλαντα χρυσάφι και 7.000 τάλαντα ασήμι. Επίσης, έλαβε ως συνεισφορές από τους άρχοντες χρυσάφι αξίας 5.000 ταλάντων και 10.000 δαρεικούς και ασήμι αξίας 10.000 ταλάντων, καθώς και πολύ σίδερο και χαλκό. Η συνολική αξία των 108.000 ταλάντων χρυσού και των 10.000 χρυσών δαρεικών και του 1.017.000 ταλάντων ασημιού θα έφτανε με σημερινές τιμές τα 48.337.047.000€. 

 **Βλ.: Θερμοπύλες ή «Για την ελευθερία της Σιών» και «Ιερουσαλήμ η Αγία»;

Σχετικό θέμα :Ισραήλ-Παλαιστίνη μεταξύ Θεού, Αλλάχ και κατακλυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: