Μάτσου Πίκτσου στη γλώσσα Κέτσουα σημαίνει «αρχαίο βουνό».
Η πόλη Μάτσου Πίκτσου των Ίνκας
Προς το τέλος του 14ου αιώνα κτίστηκε μια πόλη από το λαό των Ίνκας στο σημερινό Περού της νότιας Αμερικής που ονομάστηκε Μάτσου Πίκτσου. Η πόλη αυτή, με πληθυσμό περί τους 1.200 κατοίκους και τοποθετημένη σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων στις κορυφές των 'Ανδεων, αποτελείτο από περίπου 200 κτίσματα. Είναι πιθανόν να επρόκειτο για ιδιοκτησία του ηγεμόνα της περιοχής, πρέπει όμως παράλληλα να είχε ανακηρυχθεί αυτή η πόλη και θρησκευτικό κέντρο.
Τα κτίσματα από γρανιτένιες πέτρες, ήταν κατά κύριο λόγο κατοικίες, ενώ μερικά λίγα ήταν δημόσια κτήρια, ναοί και αποθήκες. Στον τρόπο κατασκευής των κτισμάτων εντυπωσιάζει ότι οι πέτρες στις λιθοδομές έχουν ταιριαστεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί συνδετικό υλικό (λάσπη). Σημαντικό είναι επίσης ότι η πόλη έχει ενσωματωθεί αρχιτεκτονικά στο ιδιόμορφο φυσικό τοπείο των 'Ανδεων.
Η ύπαρξη αυτής της πόλης ήταν περίπου άγνωστη σε ανθρώπους εκτός των Ίνκας. Οι Ισπανοί επιδρομείς έφτασαν στο Περού λίγο μετά την εξάπλωση μιας επιδημίας πανούκλας, τύφου ή ευλογιάς, που είχαν οι ίδιοι μεταφέρει από την Ευρώπη και η οποία φαίνεται ότι αφάνισε τον πληθυσμό της πολιτείας. Το έτος 1532 που κατέλαβε ο Πιζάρο την πρωτεύουσα των Ίνκας Κούσκο, σε απόσταση περί τα 43 χιλιόμετρα από το Μάτσου Πίκτσου, η πόλη αυτή μάλλον είχε ξεχαστεί, γιατί ποτέ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξή της σε ισπανικά κείμενα.
Το 1911 ανακαλύφθηκε πάλι το Μάτσου Πίκτσου, καλυμμένο από πυκνή βλάστηση, από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Hiram Bingham (Μπίνγκαμ, 1875-1956), καθηγητή στο Yale, ο οποίος εξερευνούσε την περιοχή για να εντοπίσει την παλιά πρωτεύουσα των Ίνκας Βιλκαμπάμπα.
Σήμερα απειλείται η διατήρηση του Μάτσου Πίκτσου από το πλήθος των τουριστών που την επισκέπτονται καθημερινά. Αλλά η φύση ξέρει να αντιμετωπίζει τις απειλές: Από την Κυριακή είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή περισσότεροι από 2500 τουρίστες, καθώς οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 15 χρόνων (δείτε το βίντεο) προκάλεσαν κατολισθήσεις* που έκλεισαν τον δρόμο, αλλά και τη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγούν σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής.
Μία άνευ προηγουμένου αερογέφυρα στήθηκε στο Περού για να απομακρυνθούν τουρίστες από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου, όπου είχαν εγκλωβιστεί 4 μέρες λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές.
Ν. Σάμιος
*Δείτε περισσότερες φωτογραφίες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου