Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αινείας

Η γέννηση του Αινεία

Μολονότι ο Ζευς ουδέποτε κοιμήθηκε με τη θετή κόρη του, όπως λένε μερικοί ότι έκανε, η μαγεία της ζώνης της τον κρατούσε σε συνεχή, πειρασμό και τελικά απόφάσισε να την ταπεινώσει κάνοντας τη να ερωτευθεί έναν θνητό . Ο θνητός αυτός ήταν ο ωραίος Αγχίσης, Ο βασιλιάς των Δαρδάνων, εγγονός του Ίλου. Κάποια νύχτα, ενώ αυτός κοιμόταν στην καλύβα του βοσκού του στο όρος 'Ίδη της Τροίας, η Αφροδίτη τον επισκέφθηκε μεταμφιεσμένη σε ηγεμονίδα από τη Φρυγία, φορώντας θαμπωτικό άλικο φόρεμα, και κοιμήθηκε μαζί του σε κλινάρι στρωμένο με δέρματα από αρκούδες και λιοντάρια, ενώ γύρωθε τους βούιζαν νωχελικά οι μέλισσες. Τα ξημερώματα, όταν χώρι­ζαν, η Αφροδίτη του φανέρωσε ποία ήταν και τον έβαλε να της υποσχεθεί ότι δεν θα το έλεγε σε κανέναν ότι κοιμήθηκε μαζί του . Ο Αγχίσης τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε ότι είχε ξεσκεπάσει τη γύμνια μιας θεάς και την παρακάλεσε να του χαρίσει τη ζωή. Εκείνη τον διαβεβαίωσε δη δεν πρέπει να φοβάται και ότι ο γιος τους θα γινόταν διάσημος (ο Αινείας) .Ύστερα από μερικές ημέρες, ενώ ο Αγχίσης τα έπινε με τούς συντρόφους του, ένας από αυτούς τον ρώτησε:

- Δεν θα προτιμούσες να κοιμηθείς με την κόρη του τάδε παρά με την 'Ίδια την ' Αφροδίτη;

- 'Όχι, απάντησε ο Αγχίσης απερίσκεπτα. 'Έχω κοιμηθεί και με τις δύο, και βρίσκω την ερώτηση σου άτοπη.

Η θαυματουργή ζώνη

Ο Ζευς άκουσε αυτή την καυχησιά και έριξε στον Αγχίση έναν κεραυνό πού θα τον σκότωνε αμέσως αν η Αφροδίτη δεν έβαζε στη μέση τη ζώνη της ξεστρατίζοντας τον κεραυνό πού έτσι έπεσε στο έδαφος, στα πόδια του Αγχίση. Παρ' όλα αυτά, το τράνταγμα τον εξασθένισε τόσο ώστε ο 'Αγχίσης δεν μπόρεσε πια να ξανασταλθεί όρθιος, και η 'Αφροδίτη, αφού γέννησε το γιο του Αινεία, γρήγορα έχασε το πάθος της γι' αυτόν, χωρίς βέβαια να αμελήσει το παιδί της:

Όταν ο Αινείας θέλησε να επιτεθεί μαζί με τον Πάνδαρο στον πληγωμένο από τον Πάνδαρο Διομήδη, πιστεύοντας ότι εύκολα θα μπορούσαν να τον καταβάλουν. Δεν είχαν όμως υπολογίσει την ανανεωμένη από την Αθηνά ορμή του Διομήδη, που σκότωσε πρώτα τον Πάνδαρο και στη συνέχεια με μια πέτρα τραυμάτισε κι έριξε κάτω τον Αινεία. Και ενώ ετοιμάζεται να τον σκοτώσει, παρεμβαίνει η Αφροδίτη και σώζει προς στιγμή το γιο της. Οργισμένος ο Διομήδης την τραυμάτισε στο χέρι. Η πληγωμένη θεά αποσύρθηκε, παρακαλώντας τον Απόλλωνα να σώσει το γιο της.

Τρεις φορές προσπάθησε ο Διομήδης να τον σκοτώσει και τις τρεις όμως αποκρούστηκε από τη φωτεινή ασπίδα του Απόλλωνα. Τελικά ο θεός πήγε τον Αινεία στην Τροία, όπου με τις φροντίδες των θεών ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και γύρισε στη μάχη.

Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Έλληνες τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Έλληνες, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς.

Στο σημείο αυτό συνεχίζει η ρωμαϊκή παράδοση, που αναφέρει ότι ο Αινείας αρνήθηκε την προσφορά και, φεύγοντας από την Τροία, περνώντας από την Καρχηδόνα και τη Σικελία, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Εκεί θεωρήθηκε ότι τα εγγόνια του έχτισαν τη Ρώμη, (- προσοχή, εδώ τα εγγόνια του κτίζουν τις κατοικίες τους στην Ρώμη, δεν είναι οι πρώτοι! Εκεί προϋπήρχαν και άλλοι Έλληνες-)και συγκεκριμένα τα εγγόνια του από τον γάμο θηλυκού απογόνου του και του Ρωμύλου, του γιου του Άρη-.

Ανάληψη

Κατά την παράδοση, αργότερα, κατά την διάρκεια μιας μάχης και ενώ κινδύνευε να τον σκοτώσουν οι αντίπαλοι, τον πήραν οι θεοί στον Όλυμπο. Οι «άπιστοι» έψαξαν να βρουν το πτώμα του, αλλά αυτό δεν βρέθηκε ποτέ! Ίσως για αυτόν τον λόγο ο Αινείας να λατρεύτηκε σαν θεότητα (Indiges-θεοποιημένος θνητός) και του έκτισαν ναό με την επιγραφή:

ΠΑΤΡΙ ΘΕΩΙ ΧΘΟΝΙΩΙ

Νίκος Σάμιος

Πηγή 1

Πηγή 2 και από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου