Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Λίγα για τον Γαλιλαίο


Η μελέτη της πραγματείας του Αρχιμήδη για τα σώματα που επιπλέουν, έδωσε την ιδέα στον Γαλιλαίο για την πρώτη γνωστή εφεύρεση του, τον υδροστατικό ζυγό. Το 1633 παρουσιάστηκε σιδηροδέσμιος μπροστά στην Ιερά εξέταση όπου καταδικάσθηκε "γιατί πιστεύει και υποστηρίζει δοξασίες ψεύτικες και αντίθετες προς τις Αγίες και Ιερές Γραφές, ότι ο Ήλιος είναι το κέντρο του κόσμου και ότι δεν κινείται από την ανατολή προς τη δύση, αλλά ότι η Γη κινείται και αυτή δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου".
Το βιβλίο του "Διάλογος" καθώς και η "Επιτομή" του Κέπλερ προστέθηκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων (Index), μέχρι το 1838 (για περισσότερα από 200 χρόνια!) οπότε καταργήθηκε από το Βατικανό.

Το 1638, μετά την καταδίκη του από την Ιερά Εξέταση, πριν τυφλωθεί τελείως, ανακάλυψε και ορισμένες κινήσεις της Σελήνης, γνωστές σαν "λιμήσεις".

Τέλος κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του στο Αλσέτρι, επιτηρούμενος συνεχώς από τον αφοσιωμένο στην Εκκλησία γιο του, έγραψε το βιβλίο του το αναφερόμενο στη Μηχανική, "Θεωρίες και Μαθηματικές αποδείξεις σχετικές με δύο νέες επιστήμες συγγενείς της μηχανικής, αλλά μη τολμώντας να το δημοσιεύσει στην πατρίδα του, το έδωσε στο Γάλλο πρεσβευτή και το τύπωσε στην Ολλανδία (1638).

Ο θάνατος του ήλθε στις 18 Ιανουαρίου του 1642. Οι φίλοι του θέλησαν να του ανεγείρουν μνημείο αλλά εμποδίστηκαν με την απειλή πως θα διασκορπιστούν τα οστά του, για να ξεχαστεί προφανώς το έργο του. Ο γιος του δε με τον θρησκευτικό φανατισμό που τον διέκρινε, αποφάσισε να κάψει τα περισσότερα συγγράμματα του πατέρα του για να σώσει όπως ισχυριζόταν την ψυχή του πατέρα του.

Το όνομά του Γαλιλαίου αποκαταστάθηκε μόλις το1992 από τον τότε προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου