Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς, Ιβάν ο Τρομερός απόγονος των Παλαιολόγων
3 Σεπτεμβρίου 1530 - 28 Μαρτίου 1584, θεωρείται από πολλούς ως ο πρώτος τσάρος (Αυτοκράτορας, Καίσαρας) και Κυβερνήτης πασών των Ρωσσιών καθώς με τις κατακτήσεις του το βασίλειο της Ρωσσίας μετονομάζεται σε
Αυτοκρατορία.
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1530 στη Μόσχα, γιος του Ρουρικίδη Μεγάλου Δούκα της Μοσχοβίας Βασιλείου Γ΄ και της Έλενας Γκλίνσκαγιας. Μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας -o σύζυγός της Ιβάν Γ΄ ήταν ο πρώτος στη ρωsσική ιστορία που ονομάσθηκε Μέγας, λόγω του έργου που πραγματοποίησε, συνεπικουρούμενος από τη Ζωή (Σοφία) Παλαιολογίνα- δηλαδή ο Ιβάν ο Τρομερός ήταν δισεγγονός του Θωμά Παλαιολόγου, δεσπότη του Μωρέως, αδελφού των Ιωάννη Η΄ και Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.
Η μοίρα όχι μόνο της Ρωσσίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Στά άδυτα του Κάτω Κόσμου στο Κρεμλίνο
Το δίκτυο των κατακόμβων του Κρεμλίνου, εντυπωσιακό στο μέγεθός του,
έχει τις ρίζες του στην ιστορία της βασιλείας της αρχαίας οικογένειας του κυρίαρχου όλης της Ρωσσίας, Ιβάν του Τρομερού.Το δίκτυο των σηράγγων με το οποίο ο Ιβάν έδωσε εντολή να σκάψουν ολόκληρη την πόλη κρατήθηκε με την άκρα μυστικότητα και κρατά ακόμα πολλά μυστικά, όμορφα και τρομερά. Μέσω αυτών οι επιφανείς κάτοικοι των ανακτόρων του Κρεμλίνου μπορούσαν να φτάσουν οπουδήποτε στην πόλη, καθώς και πέρα από αυτήν. Ήταν εκεί που οργανώθηκαν τρομερά μπουντρούμια, όχι κατώτερα από τα μπουντρούμια των μεσαιωνικών ευρωπαϊκών κάστρων. Και σε αυτά βρίσκονταν τα βασιλικά θησαυροφυλάκια. Οι κάτοικοι των μπουντρούμια της Μόσχας, που φύλαγαν τα αναρίθμητα ανακτορικά πλούτη, ζούσαν και πέθαναν στα μπουντρούμια τους, χωρίς να δουν το φως του ήλιου για δεκαετίες και να πάρουν μαζί τους μεγάλα μυστικά στον τάφο.
Η παγκοσμίου φήμης βιβλιοθήκη του Ιβάν του Τρομερού
Εκτός από τα αποθέματα χρυσού, τα μπουντρούμια του Κρεμλίνου, προφανώς, αποθηκεύουν έναν άλλο, όχι λιγότερο πολύτιμο θησαυρό - την παγκοσμίου φήμης βιβλιοθήκη του Ιβάν του Τρομερού, που περιέχει πολλές χιλιάδες φύλλα και ειλητάρια που ανήκαν προηγουμένως στους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, καθώς και στον Μεγάλο Δούκα. του Κιέβου Γιαροσλάβ του Σοφού. Ειδικοί από το εξωτερικό ήρθαν για να τους γνωρίσουν. Η βιβλιοθήκη εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη 15 χρόνια μετά το θάνατο του αυταρχικού και υπάρχουν υποθέσεις ότι είχε κρυφτεί με ασφάλεια από τον ίδιο. Κάποτε μια ομάδα ανασκαφών βρήκε την είσοδο στον υπόγειο θάλαμο του Κρεμλίνου, γεμάτη με σεντούκια παρόμοια με τις αρχαίες περιγραφές αποθήκευσης πολύτιμων βιβλίων, αλλά η είσοδος ήταν πολύ στενή και η κατάρρευση που ακολούθησε την έκλεισε εντελώς.
Ο αόρατος στρατός
Αλλά ακόμη και ο Τσάρος Ιβάν ο Τρομερός δεν ονειρευόταν ποτέ το βαθμό στον οποίο θα επεκταθεί η κατασκευή υπόγειων διαδρομών στη Μόσχα τον 20ό αιώνα. Τη δεκαετία του 1930, το Κρεμλίνο ήταν κλειστό για τους επισκέπτες και θεωρούνταν «ειδική ζώνη», ενώ οι Μπολσεβίκοι μελετούσαν τη δυνατότητα εισόδου σε αυτό από τις υπόγειες διαβάσεις της πόλης. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Στάλιν και τον Χρουστσόφ, οργανώθηκαν εκεί πολλά μυστικά μέρη, σύγχρονα «μυστικά δωμάτια». Ο Χρουστσόφ δικαίως καυχιόταν για έναν αόρατο στρατό - έναν υπόγειο στρατό και ναυτικό, του οποίου η έδρα βρισκόταν ακριβώς κάτω από τα θεμέλια των ανακτόρων του Κρεμλίνου. Τα πιλοτικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα κρατούνταν μέχρι στιγμής υπό τον τίτλο «άκρως απόρρητο».
Το μπουντρούμι δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ πλήρως, πολλά από τα θησαυροφυλάκια του έχουν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου και η εργασία εκεί είναι επικίνδυνη. Κάποιες είσοδοι στις σήραγγες είναι ακόμα άγνωστες, γιατί πολλές από αυτές ξεκινούσαν από τα τείχη των πύργων με διπλούς τοίχους. Για παράδειγμα, ένα από αυτά τα περάσματα άνοιξε στη διαδικασία μελέτης των αιτιών του ραγίσματος του τοίχου του Μαυσωλείου. Και κατά την κατασκευή του θεμελίου λάκκου του Παλατιού των Συνεδρίων, βρέθηκαν θάλαμοι στα βάθη του, στους οποίους ο ίδιος ο Μέγας Πέτρος πέρασε την παιδική του ηλικία.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 - αρχές της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα, υπήρχε ένα έργο για το άνοιγμα τουριστικών διαδρομών μέσα από τα μπουντρούμια του Κρεμλίνου. Υπήρχαν όμως περισσότερες περιπτώσεις που κατέρρευσαν τα ταβάνια των υπόγειων διαδρομών και ως εκ τούτου κάποια από αυτά γέμισαν. Παρόλα αυτά, οι κατακόμβες του Κρεμλίνου θεωρούνται η μεγαλύτερη αποθήκη αρχαίων θησαυρών, από τους οποίους περίπου 25 έχουν ήδη βρεθεί και η μελέτη τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Οι κατακόμβες του Κρεμλίνου της Μόσχας έχουν προσελκύσει την προσοχή ιστορικών και αρχαιολόγων εδώ και πολλά χρόνια. Έρευνες και ανασκαφές έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα, αλλά το υπόγειο Κρεμλίνο εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστήρια.
Τα υπόγεια περάσματα έχουν ιδιαίτερη σημασία σε καιρό πολέμου!
Ίσως αυτό έγινε έτσι ώστε τα δεδομένα για τα κρυφά περάσματα να μην είναι διαθέσιμα στην εχθρική πλευρά σε καιρό πολέμου. Επομένως, όταν απαριθμούνται γνωστές κρυψώνες και υπόγειες διαβάσεις, πρέπει πάντα να λέει κανείς τη λέξη «ενδεχομένως».
Μετρό-2
Λάδι στη φωτιά ρίχνει το γεγονός ότι οι πρώτες πληροφορίες για αυτές τις σήραγγες του μετρό εμφανίστηκαν το 1992 σε ένα από τα τεύχη του AiF, όπου μιλούσαν για μια καθαρίστρια στην KGB, η οποία μεταφέρθηκε σε ειδικές εγκαταστάσεις με ειδικές γραμμές του μετρό. Οι συντάκτες απάντησαν δηλώνοντας ότι αυτό το σύστημα μετρό περιγράφηκε στην ετήσια έκδοση των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το 1991 και μάλιστα δημοσίευσαν ένα απλοποιημένο διάγραμμα. Έδειξε ότι, για παράδειγμα, από το Κρεμλίνο ήταν δυνατό να φτάσετε στο αεροδρόμιο Domodedovo και στο πανσιόν του δάσους Bor με το καταφύγιο της κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου.
Και να τι λέει ο Vadim Mikhailov, επικεφαλής της υπηρεσίας Digger-Spas, για το κυβερνητικό μετρό:
Φυσικά, το μυστικό «Metro-2» υπάρχει, εμείς οι ανασκαφείς όχι μόνο το έχουμε δει εκατοντάδες φορές, αλλά και εξερευνήσαμε πολλά τμήματα του. Πήγαμε στο Ramenok. Ωστόσο, σήμερα ένα τμήμα του Metro-2, στην περιοχή της πλατείας Arbatskaya, έχει λάβει πρόσθετο καθεστώς μυστικότητας, τώρα δεν υπάρχει τρόπος να διεισδύσει εκεί. Και σήμερα το Metro-2 κατασκευάζεται, αλλά με ρυθμούς χελώνας - όπως πάντα, λεφτά δεν υπάρχουν. Ωστόσο, το μυστικό μετρό είναι μόνο μέρος της υπόγειας Μόσχας. Συνολικά, υπάρχουν 12 επίπεδα επικοινωνιών σε αυτό (αυτοί είναι σωλήνες, συλλέκτες, ορυχεία κ.λπ.). Το μέγιστο κατοικημένο βάθος είναι 840 μέτρα, υπάρχουν στρατιωτικές αποθήκες εκεί.
Ισως κάπου εδώ, να κρύβεται η περίφημη βιβλιοθήκη του Ιβάν Δ' του Τρομερού
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου