ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΙΟΣ
Πριν ακόμα υπάρξει επιστημονική έρευνα στον τομέα της αεροναυπηγικής, ο άνθρωπος προσπαθούσε να σκεφτεί τρόπους για να πετάξει. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ο Δαίδαλος και ο γιος του ο Ίκαρος κατασκεύασαν δύο ζευγάρια φτερά από πούπουλα και κερί και τα χρησιμοποίησαν για να δραπετεύσουν από το Λαβύρινθο στην Κρήτη όπου τους κρατούσε φυλακισμένους ο βασιλιάς Μίνωας. Ο Δαίδαλος έδειξε στον Ίκαρο πώς να χρησιμοποιεί τα φτερά: Του είπε να μην πετάει πολύ ψηλά, γιατί ο ήλιος θα λιώσει το κερί, αλλά ούτε και πολύ χαμηλά, γιατί το νερό της θάλασσας θα χαλάσει τα φτερά.
Όταν ο άνθρωπος ξεκίνησε να μελετά μεθοδικά τον τρόπο πτήσης, ξεκίνησε να καταλαβαίνει τις βασικές αρχές του αέρα και της αεροδυναμικής.
Ο Πέρδικας
Ο Πέρδικας ήταν γιος της Πέρδικας, κόρης του Ευπάλαμου και αδελφής του Δαίδαλου, στο εργαστήρι του οποίου μαθήτευσε. Διακρινόταν για τη δεξιοτεχνία και την ευρηματικότητά του και του απέδιδαν την ανακάλυψη του τροχού της αγγειοπλαστικής. Τα χαρίσματά του - του αποδίδονται ο κεραμικός τροχός και ο διαβήτης που είναι το βασικότερο γεωμετρικό όργανο με τον κανόνα (χάρακα) για την χάραξη σχημάτων ή για μετρήσεις. Η φράση αλλά και η σχεδίαση σχημάτων με "κανόνα και διαβήτη" είναι η μέθοδος σχεδίασης που χρονολογείται από τους αρχαίους Έλληνες. Με αυτή δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο όργανο σχεδίασης παρά μόνο κανόνας και διαβήτης- προκάλεσαν τη ζήλεια του θείου του,
τόσο που την ημέρα που ανακάλυψε και το πριόνι, εμπνευσμένος από το σαγόνι ενός φιδιού ή ψαριού, ο Δαίδαλος θέλησε να τον σκοτώσει, ρίχνοντάς τον από την Ακρόπολη. Τότε η Θεά Αθηνά τον μεταμόρφωσε σε περδίκι, επειδή της ζήτησε ο ίδιος να μήν πετάει ψηλά.Σε αυτό οφείλει και το όνομα Πέρδιξ, με το οποίο τον αναφέρει ο Σοφοκλής στη χαμένη τραγωδία του Καμικοί (από τους κατοίκους της πόλης Κάμικος ή Καμικός που ίδρυσε ο Δαίδαλος στη Σικελία, κοντά στον Ακράγαντα).
«Αρές Ερινύες» και οι μεγάλες αποδράσεις
Όσο για τον θείο του, καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο για το έγκλημά του, αλλά δραπέτευσε για πρώτη φορά και κατέφυγε στην Κρήτη, όπου βρήκε άσυλο στο παλάτι του Μίνωα, αλλά μετά δραπέτευσε για δεύτερη φορά και από την Κρήτη με τον Ικαρο. Η δε μητέρα του Πέρδικα από απελπισία κρεμάστηκε και οι Αθηναίοι της απέδωσαν τιμές ιδρύοντας ιερό στην ακρόπολη, το Πέρδικος ἱερόν. Πάντως, ο νέος, σαν πουλί πια, με λεβεντιά πέταξε χαμηλά και παρευρέθηκε στην ταφή του Ίκαρου, ο θάνατος του οποίου οφειλόταν επίσης σε πτώση.
Η πέρδικα πετάει μόνο σε ανάγκη, χαμηλά με γρήγορα φτεροκοπήματα και αερογλιστρήματα με αλύγιστες φτερούγες.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου