Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μυστική Αθήνα: η γέφυρα του Όθωνα, ο λίθος του Ιακώβ, και ο Πάνας!

 

«Αντίθετα με τα στοιχειά της φύσης που ενοικούν τις γέφυρες στα παραδοσιακά παραμύθια, είναι κοινός τόπος πως οι γέφυρες στις μεγαλουπόλεις στεγάζουνσυχνά παράνομες, παρασιτικές ή/και έκπτωτες δραστηριότητες των κοντινών κοινοτήτων...» *

Μια από τις πρώτες συνοικίες γύρω από το λόφο του Αρδηττού ήταν το λεγόμενο “βατραχονήσι”. Η ονομασία προέκυψε επειδή στο σημείο αυτό ο ποταμός Ιλισός χωριζόταν σε δύο σκέλη, ανάμεσα στα οποία σχηματιζόταν “νησί” με αμέτρητα βατράχια, που ζούσαν δίπλα στις όχθες.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΩΤΑ: Οι αοιδοί και οι ραψωδοί

Ως προεισαγωγή:

ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ 

ΦΕΡΝΩ ΣΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 


ΤΟ ΜΑΚΡΟΒΟΛΟ ΠΟΥ ΚΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΥΝΕ 

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Γερμανοί δηλώνουν επισήμως: ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΜΥΚΗΝΑΊΟΙ

Γράφει ο Νίκος Σάμιος
Πριν τρία χρόνια είχα γράψει ότι Γερμανοί έγραφαν μυκηναϊκά. Με μεγάλη χαρά και ηθική ικανοποίηση σας παρουσιάζω το ντοκιμαντέρ "Die Bernsteinstrasse. Bernstein - Gold des Meeres. Verborgene Handelswege zwischen Ostsee und Nil." το οποίο προβλήθηκε από το ZDFτο μεγαλύτερο επίσημο κρατικό κανάλι της Γερμανίας και επιβεβαιώνει πλήρως την εγγραφή μου:

Σε τι γλώσσα έγραφαν οι αρχαίοι «Γερμανοί»;

 Πρόσφατα, γερμανικό γυμνάσιο (το οποίο ασχολήθηκε με τις σχετικές ανασκαφές) σχολιάζει τις αποκαλύψεις με τα λόγια "Auch wir sind Mykene" ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΜΥΚΗΝΑΊΟΙ.
Για του λόγου το αληθές, δείτε τον σύνδεσμο (αν δεν μιλάτε γερμανικά, οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους)
Τεκμηρίωση Α: Σύνδεσμος http://www.schyren-gymnasium.de/page/standard.php?var=p119
Τεκμηρίωση Β: ΒΙΝΤΕΟ  

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΛΚΜΑΝΑΣ (7ος/6ος π.Χ. αι.) ...σαν τη φτωχολογιά κι αυτός...

ΑΛΚΜΑΝΑΣ (7ος/6ος π.Χ. αι.) ...σαν τη φτωχολογιά κι αυτός, του φτάνει μόνο   να 'χει να τρώει το πιο συνηθισμένο.

Πατρίδα του ήταν οι Σάρδεις της Μικρασίας, αλλά η δράση του τοποθετείται στη Σπάρτη. Από τα έργα του σώζονται αρκετά αποσπάσματα, τα μεγαλύτερα από ένα Παρθένειο που προοριζόταν να το τραγουδήσει Χορός από δέκα κορίτσια στη γιορτή μιας θεάς

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΡΕΧΘΕΙΟ: «Θεοί σύνναοι» στο ιερότερο οικοδόμημα της Ακροπόλεως.

"Πάνω στην Ακρόπολη, στον σιωπηλό μυχό αυτού του βγαλμένου από την προϊστορία τόπου, υψώνεται ένας λόγος γεμάτος πάθος, σχεδόν κραυγή, βοή σύντομη, ακέραιη, συμπαγής, ογκώδης, διαπεραστική, κοφτερή, αποφασιστική:

Το μάρμαρο των ναών κουβαλά την ανθρώπινη φύση."

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο Θέσπης, ο τράγος και η τραγωδία.

Ο Θέσπης ήταν τραγικός ποιητής του 6ου π.Χ. αιώνα απ' τον αττικό δήμο Ικαρία (σημερινός Διόνυσος).
Λένε πως η Ικαρία έγινε πατρίδα του από σύγχυση με τ' όνομα του Ικάριου του αμπελοκαλλιεργητή που όπως λέει ο μύθος πρωτοδέχτηκε τον Διόνυσο στην Αττική.
Ο Θέσπης ήταν ο πρώτος που παρουσίασε τραγωδία στα Μεγάλα Διονύσια (μεταξύ του 536 και 532 π.Χ.). Το σίγουρο αυτό στοιχείο δείχνει ότι μια τέτοιου είδους παράσταση είχε γίνει με τις προσπάθειες του Πεισιστράτου σαν μέρος των κρατικών πνευματικών εκδηλώσεων