Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Το σπίτι του Ηρακλή-Clash of The Gods (video)

Βρέθηκε το σπίτι του Ηρακλή!

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ηρακλής, δηλαδή το σπίτι του πατέρα του, του Αμφιτρύονα, έξω από τις Πύλες Ηλέκτρες της Θήβας βρήκαν, όπως πιθανολογούν, οι αρχαιολόγοι της Θ' ΕΠΚΑ.

O Ηρακλής παλεύοντας με το λιοντάρι της Νεμέας
Σκάβοντας υπό τη διεύθυνση του εφόρου Βασ. Αραβαντινού σε ένα μικρό ιδιωτικό οικόπεδο (335,25 τ.μ.), επί της οδού Πολυνείκους 13 στη ΝΑ πλευρά της οχυρωμένης πόλης του Κάδμου, της Καδμείας, και σε μικρή απόσταση, μόλις 40 μ., από τον λόφο του ναού του Ισμηνείου Απόλλωνα, βρήκαν ένα εκτεταμένο Ιερό, με βωμούς, ναούς και ένα οικοδόμημα που θεωρούν πως είναι το τέμενος της οικίας του Αμφιτρύονα.

Μερικά από τα χάλκινα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Θήβα.
Στον χώρο αυτόν, βρέθηκαν εκατοντάδες αγγεία Γεωμετρικής εποχής με παραστάσεις, αγαλματάκια, ένα μάλιστα απεικονίζει τον Ηρακλή που πνίγει το λιοντάρι, επιγραφές οι οποίες τώρα καθαρίζονται και ενδεχομένως βοηθήσουν στην ταύτιση του Ιερού με τη λατρεία ηρώων και θεοτήτων, όπως μας είπε ο κ. Αραβαντινός από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται με εκπαιδευτική άδεια.

«Βρισκόμαστε εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης. Είναι ένας τόπος γεμάτος Ιερά, όπου τελούνταν λατρείες ηρώων και θεοτήτων». Πιστεύει πως είναι το σημείο που είδε ο Παυσανίας μπαίνοντας στην πόλη στα αριστερά του. Δηλαδή, τον ναό του Ηρακλή με έργα του γλύπτη Αλκαμένη και τον οίκο του Αμφιτρύονα στον οποίο έζησε και ο Ηρακλής με τη γυναίκα του, Μέγαρα (κόρη του βασιλιά των Θηβών, Κρέοντα), την οποία σκότωσε όπως και τα τρία παιδιά τους όταν κατελήφθη από τρέλα που του έστειλε η Ηρα.

Κεραμικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή
Σε όλο το οικόπεδο έχουν βρεθεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από τους Πρωτοελλαδικούς μέχρι τους Υστεροβυζαντινούς χρόνους, με σημαντικότερα τα θεμέλια κτισμάτων Μυκηναϊκών χρόνων. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δύο ακτέριστοι τάφοι, με τους νεκρούς σε συνεσταλμένη στάση.

Στα ΝΔ του οικοπέδου αποκαλύφθηκε τμήμα στυλοβάτη με τους κατώτερους σφονδύλους δωρικής κιονοστοιχίας και τμήμα οικοδομήματος αρχαϊκών χρόνων με πολλά κινητά ευρήματα. Εκεί βρέθηκε το χάλκινο αγαλματίδιο του Ηρακλή και του λέοντα, τμήμα κορμού πώρινης δαιδαλικής κόρης, αγγεία κορινθιακών εργαστηρίων, τμήματα λίθινου περιρραντηρίου (σκεύος για αγίασμα), λίθινο άκρο λέοντος, λίθινες βάσεις κ.ά. Αυτό ακριβώς το ναϊκό οικοδόμημα θεωρείται από τον κ. Αραβαντινό μοναδικό για την πόλη της Θήβας.

Στο κέντρο του οικοπέδου βρέθηκαν κατάλοιπα Βυζαντινών χρόνων (ένας αποθέτης και τοίχοι), όπως και ασβεστόλακκος Υστερων Βυζαντινών Χρόνων. Το ενδιαφέρον είναι πως στα κατάλοιπα αυτά ήταν εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα αρχαϊκών χρόνων.

Τμήμα του βωμού από τέφρα που βρέθηκε στη Θήβα και πιθανώς να ταυτίζεται με τον μαντικό βωμό του Απόλλωνα Σποδίου (της στάχτης). Ο βωμός συνεχίζεται κάτω από το οδόστρωμα
Ανατολικά του οικοπέδου βρέθηκε, επίσης, παχύ στρώμα (ύψους 2,5 μ.) καύσεων με μεγάλες ποσότητες από υπολείμματα οστών και αποθέσεις κεραμεικής Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων. Αυτός είναι ένας βωμός από τέφρα (παρόμοιος με τον βωμό του Διός στην Ολυμπία) που πιθανότατα ταυτίζεται, όπως λέει ο αρχαιολόγος, με τον μαντικό βωμό του Απόλλωνα Σποδίου (της στάχτης), τον οποίο είδε ο Παυσανίας προ των Ηλεκτρών Πυλών και τον οποίο αναφέρει ο Σοφοκλής στην αρχή της τραγωδίας του Οιδίποδα Τυράννου (στ. 21) ή με τον οίκο του Αμφιτρύονα.

Ο βωμός με τις στάχτες συνεχίζεται και κάτω από τον σημερινό δρόμο. Μέχρι τώρα, σκάβοντας η Εφορεία με τη συναίνεση του Δήμου Θηβαίων μπροστά από το οικόπεδο, στο πεζοδρόμιο (13χ2 μ.), εντόπισε στοιχεία της ανωδομής του βωμού, όπως σίμες και ακροκέραμα με παραστάσεις. Γι' αυτό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκφράζει τώρα παράκληση προς τον δήμο να διακόψει για λίγο χρονικό διάστημα την κυκλοφορία των αυτοκινήτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα και κάτω από το οδόστρωμα και να συμπληρωθεί η εικόνα του σπουδαίου αυτού ευρήματος για την ιστορία της πόλης.

Πάντως, οι αποθέσεις στον βωμό αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό για την αρχαιολογική έρευνα, καθώς έχουν δώσει 380 ακέραια αγγεία και πολλά θραύσματα που μπορούν να συγκολληθούν και να δώσουν μεγαλύτερο αριθμό αγγείων. Βρέθηκαν, επίσης, χάλκινα κοσμήματα, ειδώλια και μία σφραγίδα. Το πλούσιο ανασκαφικό υλικό ήδη μελετάται. Μένει η συνέχιση της ανασκαφής για τη συμπλήρωση της εικόνας και την επιστημονική τεκμηρίωση των συμπερασμάτων του ανασκαφέα.

Πηγή:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2004

Clash of The Gods

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου