Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Το πρώτο Laptop


Το πρώτο Laptop ήταν ελληνικό!

Οι άνθρωποι από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν βοηθητικές συσκευές για να κάνουν υπολογισμούς. Ένα απλό παράδειγμα είναι η συσκευή για τον έλεγχο της ισότητας του βάρους: η κλασική ζυγαριά. Άλλο ένα είναι η απαρίθμηση.

„Οι πρωτόγονοι ήθελαν να μετρούν τα ζώα (πρόβατα κλπ) το πρωί και το βράδυ, ώστε να είναι σίγουροι ότι έχουν επιστρέψει όλα. Για να μετρήσουν χρησιμοποιούσαν πέτρες ή βότσαλα. Κάθε πρόβατο που έβγαινε το πρωί αντιστοιχούσε σε μία πέτρα. Το βράδυ, κάθε πρόβατο που επέστρεφε αντιστοιχούσε σε μία πέτρα, την οποία ο πρωτόγονος άνθρωπος την μετακινούσε. Αν είχαν μετακινηθεί όλες οι πέτρες μέχρι το τελευταίο πρόβατο, τότε όλα ήταν μια χαρά. Αν περίσσευε μία πέτρα (δεν είχε μετακινηθεί), τότε είχε χαθεί ένα πρόβατο. Αν επέστρεφε ένα πρόβατο και δεν υπήρχε πέτρα για να μετακινηθεί, τότε κάποιο είχε προστεθεί στο κοπάδι“ (καθηγητής Νίκος Αλεξανδρής, παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Αλλά οι Έλληνες δεν σταμάτησαν εκεί. Ανακάλυψαν την ...

Πρώτη μορφή φορητού υπολογιστή (Laptop) η οποία θεωρείται ότι είναι

ο Άβακας.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το παράδειγμα αυτό ενέχει δόσεις υπερβολής και ότι διδάσκεται στις αίθουσες προκειμένου οι δάσκαλοι να κάνουν πιο παραστατική την έννοια των συναρτήσεων. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρώτη μορφή υπολογιστή θεωρείται ο Άβακας, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιείται από π.Χ. , και χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες της προϊστορικής εποχής και ο οποίος στην ουσία αποτελείται από μπίλιες που μετακινούνται από τη μία μεριά στην άλλη. Στον απλό δεκαδικό άβακα, η κατώτερη σειρά χανδρών αναπαριστά τις μονάδες, η αμέσως προηγούμενή της τις δεκάδες και ούτω καθεξής. Ο άβακας είναι απλό παράδειγμα ενός ψηφιακού υπολογιστή, δηλαδή ενός υπολογιστή που χειρίζεται πληροφορίες σε διακριτές ποσότητες.

Καθώς περισπούδαστοι μελετητές αναφέρουν ότι «ο άβακας πιθανολογείται ότι ανακαλύφτηκε την εποχή των Βαβυλωνίων οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον. Αργότερα (περίπου 1500 π.χ.) έφτασε στην Ελλάδα όπου και χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες της προϊστορικής εποχής», καλό είναι να γνωρίζουν ότι:

Ένας ελληνικός άβακας βρέθηκε στην Σαλαμίνα το 1846, χρονολογείται γύρω στο 3000 π.Χ. και υπολογίζεται ότι είναι ο αρχαιότερος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Είναι κατασκευασμένος πάνω σε μια πλάκα, με διαστάσεις 149 εκ. μήκος, 75 εκ. πλάτος και 4,5 εκ. πάχος. Η πλάκα περιέχει λευκή άμμο και διαιρείται σε δύο τμήματα από ένα μεγάλο διαχωριστικό που υπάρχει στη μέση. Το επάνω τμήμα απαρτίζεται από 5 παράλληλες γραμμές, εξίσου χωρισμένες από μια κάθετη γραμμή, και ένα ημικύκλιο στο σημείο τομής της κατώτερης παράλληλης γραμμής με την κάθετη. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει άλλη μια ομάδα από 11 παράλληλες γραμμές, που επίσης τέμνονται σε δύο τμήματα από μια γραμμή αλλά το ημικύκλιο βρίσκεται αυτή τη φορά στην κορυφή της τομής. Η τρίτη, η έκτη και ένατη από αυτές τις γραμμές σημειώνονται με ένα σταυρό στο σημείο τομής με την κάθετη γραμμή.

Η Ιστορία γράφεται από γραφτές αναφορές, ευρήματα, κυρίως αρχαιολογικά.

Η ΚΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ν. Σάμιος

Πηγές Βικιπαίδεια, Καθημερινή.

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη ανάρτηση. Εξαρετικό το μπλογκ. Καλή συνέχεια απο μια απλή παραμυθού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, θα περιμένουμε και άλλα σχόλια σου, κριτική, και αμφισβήτηση η οποία δυστυχώς θεωρείται αρετή (μόνο) σε Ακαδημαϊκούς κύκλους.... Θα
    μας επιτρέψεις λοιπόν να χειριστούμε -αν και απλοί πολίτες-και εμείς αυτό το "εργαλείο" στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή