Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ο Ζωροάστρης, Ζαρατούστρα (Ζαραθούστρα) ή Ζαρτόστ και η ήττα του θανάτου.

«Σοφός είναι εκείνος, που γνωρίζει αρχαίες απάτες θεών και ανθρώπων». Αβέστα – Γιασνά 29.4.

 Ο Ζωροάστρης

 Λένε ότι γενήθηκε στις 26. Μαρτίου 1768 π.χ.χ. απο μία 15χρονη παρθένα. Θεωρείται ιδρυτής του Ζωροαστρισμού 

ο οποίος είναι μια από τις αρχαιότερες θρησκείες που έχουν ακόμη ενεργούς οπαδούς παρότι διώκονται. Η εμφάνισή του  θεωρείται ότι υπήρξε η ριζική αναμόρφωση της πολυθεϊστικής ιρανικής θρησκείας, η οποία επικράτησε στην Περσική Αυτοκρατορία με κρατική υποστήριξη. Θεράπευσε πολλούς ασθενείς,μεταξύ των οποίων και έναν τυφλό, όχι σαν θαυματοποιός αλλά πάντα σαν γιατρός και φρόντισε να παύσει η δισειδαιμονία στην Περσία.



 
Η Αβέστα*

Θρυλικός συγγραφέας  των αρχαίων ιερών περσικών βιβλίων Αβέστα θεωρείται επίσης ο Ζωροάστρης. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ακόμη οι κατά καιρούς Θρησκειολόγοι διαπληκτίζονται επί πολλών και διαφόρων σημείων των κειμένων αυτών της Αβέστας και περισσότερο στην ερμηνεία των περιλαμβανομένων όρων. Βασικά, η Αβέστα είναι φυσιολατρική - απο πολλούς θεωρείται ως η βίβλος της γεωργίας- με ορθολογικές και φιλοσοφικές επεκτάσεις.

 Η Πρωτοχρονιά (νορούζ) 

των Ζωροαστριστών σηματοδοτεί τον ερχομό της Άνοιξης και συμβολίζει την ετήσια αναγέννηση της ζωής και την ήττα του θανάτου.

 




Πύργοι της Σιωπής

 Οι Ζωροαστριστές δεν αποτεφρώνουν ούτε θάβουν τους νεκρούς, καθώς η φωτιά και η γη θεωρούνται αγνές και δεν πρέπει να μολύνονται. Οι νεκροί εκτίθενται γυμνοί σε ειδικά χτισμένους ομόκεντρους κυκλικούς πύργους, τους Ντάκχμα («Πύργοι της Σιωπής»), όπου τα όρνεα τρώνε τις σάρκες τους. Τα οστά, αφού αποξηρανθούν στον ήλιο, ρίχνονται στο κεντρικό φρέαρ. Τα οστά παλιότερα φυλάσσονταν σε οστεοφυλάκιο.

 *Η Αβέστα είναι συλλογή ιερών συγγραμμάτων του Ζωροαστρισμού, ο οποίος ασκείται έως σήμερα από τους Παρσί. Ο τίτλος αυτός αναγράφεται πολύ συχνά και ως "Ζεντ Αβέστα", μάλλον εσφαλμένα, αφού η ορθή και πλήρης ονομασία είναι "Ζεντ βε Αβέστα" ή "Ζεντ μπε Αβέστα". 

 Η όλη Αβέστα κατανέμεται σε τρία θεμελιώδη τμήματα που φέρουν τις ονομασίες "Γιασνά", "Γιάστ" και "Βεντιντάντ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου