Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

To Ελληνικό Σχέδιο (The Greek Plan or the Greek Project) για την Ουκρανία


Η Οδησσός πήρε το σημερινό όνομα της από την Μ.Αικατερίνη της Ρωσσίας και τον Ποτέμκιν.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ρωσσία είναι η κληρονόμος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Τρίτη-και απόρθητη- Ρώμη είναι η Μόσχα, Τσάρος από το Καίσαρας κ.λ.π.).

Η Οδησσός υπήρξε η πανάρχαια πόλη Βορυσθένη, ελλήνων αποίκων, γνωστή αργότερα στους Οθωμανούς σαν Χατζημπέη, αλλά...

Το 1795, η Οδησσός ξεπηδά ολοζώντανη ξαφνικά «σαν ένα μανιτάρι μετά από μια δυνατή βροχή» όπως γράφει ένας Ρώσσος ιστορικός. Γύρω από το όνομα της πόλης υπάρχει η παράδοση του αυτοκρατορικού χορού όπου συζητήθηκε η μετονομασία και η Μ. Αικατερίνη είπε: «Ας φέρει λοιπόν το Χατζήμπεη την αρχαιοελληνική ονομασία Οδησσός, όμως γένους θηλυκού Odessa». Το όνομα δόθηκε με διάταγμα που εκδόθηκε στις 27/1/1795 από την Αυτοκρατορική Ακαδημία Επιστημών προς τιμήν της αρχαιολελληνικής πόλης του Βορυσθένη ή Οδησσού, στα ερείπια της οποίας χτίστηκε η νέα πόλη.


Το λεγόμενο Ελληνικό Σχέδιο ή Ελληνικό Έργο (Greek Project, στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία, ρωσσικά Греческий проект) ήταν μια πρόταση για τη λύση του Ανατολικού Ζητήματος, η οποία αναπτύχθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη της Ρωσσίας, περί το 1780. Προέβλεπε τη διχοτόμηση και διανομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μεταξύ της Ρωσσικής και της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, την οποία θα ακολουθούσε αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με κέντρο την Κωνσταντινούπολη.

Το σχέδιο