Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Στην όμορφη ακτή , στην όμορφη πλαγιά του LOCH LOMOND (Σκωτία)


Γράφει ο Νίκος Σάμιος



The Bonnie Banks Of Loch Lomond


Αν και πάρχει μια εκδοχή που θεωρεί ότι το όνομά της Σκωτίας προέρχεται από την Ελληνική λέξη «σκότια χώρα» δηλαδή «σκοτεινή» χώρα και δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα αφού καθημερινά η ομίχλη και η συννεφιά δίνουν την δική τους πινελιά στον ουρανό της, λέγεται ότι ιστορία της LOCH LOMOND προέκυψε από τις 6 κελτικές φυλές που κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή γύρω από τη λίμνη της Σκωτίας, όπως οι Colquhoun, οι McFarlane, οι Galbraith, οι Μacaulay, οι MacGregor, οι Menzies και οι Buchanan.
Οι φυλές της Σκωτίας επιβίωσαν για αιώνες και παρότι το να ανήκεις σήμερα σε κάποια φυλή είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία σε σύγκριση με 300 ή 400 χρόνια νωρίτερα, πολλές από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές παραμένουν ίδιες. Για παράδειγμα η συγγένεια των ανθρώπων μιας φυλής και το αίσθημα της ενότητας εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν κάποια πραγματική σχέση μεταξύ τους.

 

Μάχη του Καλλόντεν


Μετά την μάχη του Καλλόντεν υπήρξαν ελάχιστοι αιχμάλωτοι, μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατιώτης Ντόναλντ Μακντόναλντ από το Κεπποχ της Σκωτίας. στην φυλακή Carlisle Castle,

καταδικασμένος με θανατική ποινή. Οταν αποφυλακίστηκε ένας συγκρατούμενος του, του έδωσε ένα γράμμα για το δώσει στην αγαπημένη του, την οποία την έλεγαν Μοίρα! 

 εκεί Στην όμορφη ακτή , στην όμορφη πλαγιά του LOCH LOMOND

λέει το τραγούδι και αφήνει να εννοηθεί ότι μόνο πεθαμένος θα ξαναγυρίσει.

Αυτό το γράμμα διασώθηκε, και είναι ο ανεπίσημος ύμνος της Σκωτίας, κάθε φορά που η Σκωτία βάζει γκόλ, αυτό τραγουδούν οι θεατές. Η μελωδία (με διασκευή κειμένου) είναι επίσης ο ύμνος της ομάδας της Κολωνίας (Γερμανία!).

 Η μάχη του Καλλόντεν  διεξήχθη στην βόρεια Σκωτία, κοντά στο Ινβερνές στις 16 Απριλίου του 1746 κατά την επανάσταση των Ιακωβιτών. Ήταν η τελευταία προσπάθεια για την παλινόρθωση των Στούαρτ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Η εξέγερση των Ιακωβιτών και η μάχη του Κάλλοντεν

Πέρασαν εξήντα χρόνια από την ύπαρξη ενός Ιακωβίτη στον θρόνο και οι Άγγλοι αισθάνονταν περήφανοι. Στο προσκήνιο, όμως, ο πρίγκιπας Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ, γνωστός και ως “Bonnie Prince Charlie”, οραματιζόταν την επαναφορά των Στιούαρτ στον θρόνο.

Οι Ιακωβίτες έβλεπαν τον Βρετανικό στρατό να έρχεται προς το μέρος τους ενώ ο πρίγκιπας βρισκόταν στα μετόπισθεν. Ο καπνός από τα Βρετανικά πυροβολικά δεν επέτρεπε στους Ιακωβίτες να δουν και έτσι οι ίδιοι όρμησαν σε μια ανεξέλεγκτη έφοδο εναντίον των Άγγλων. Οι Μακντόναλντ είχαν ταχθεί αριστερά, ενώ οι Κάμερον με τις άλλες φυλές δεξιά. Οι Γάλλοι τάχθηκαν ως εφεδρεία. Οι βολές από τα Βρετανικά κανόνια θέριζαν τους Σκωτσέζους, αλλά περίπου 500 από αυτούς κατάφεραν να περάσουν στις Αγγλικές γραμμές. Οι Κάμπελ, όμως (Σκωτσέζοι που τάχθηκαν με τους Άγγλους), τους απώθησαν. Η μάχη κράτησε λίγο. Οι Κάμπελ κυνήγησαν όσους έμειναν και έσφαξαν ακόμα και γυναικόπαιδα.

Οι συνέπειες της μάχης

Ο πρίγκιπας διέφυγε στη νήσο Ουίστ και από εκεί στη νήσο Σκάι, επειδή όμως ανακαλύφθηκαν τα ίχνη του κατέφυγε στη Γαλλία. Παρότι τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 30.000 λιρών, κανείς δεν τον παρέδωσε. Η μάχη του Κάλλοντεν σήμανε το τέλος του πολιτισμού της Σκωτίας. Το 1746 με ειδική νομοθετική πράξη αφαιρέθηκαν από τους Σκωτσέζους λόρδους οι κληρονομικές δικαιοδοσίες, ενώ με άλλο νόμο απαγορεύτηκε στους Σκωτσέζους να παίζουν γκάιντα και να οπλοφορούν. Οι συγγενικοί δεσμοί μεταξύ του αρχηγού και του λαού διακόπηκαν και ο τρόπος ζωής τους άλλαξε ριζικά. Απαγόρευσαν την κελτική διάλεκτο, σκότωσαν, βίασαν, διέλυσαν οικισμούς και εξόντωσαν τις φατρίες, τις οικογένειες, τις φάρες. Χαρακτηριστικά απαγόρευσαν το Ταρτάν, το οποίο ήταν και γνώρισμα της ταυτότητάς τους. Οι φατρίες που είχαν συνταχθεί με τους Ιακωβίτες δεν είχαν δικαίωμα να φορούν τα χρώματά τους. Η Σκωτία δε θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ


 Βλ. επίσης:

Φως στο μίσος της Ελισάβετ Α’ για τη Μαρία Στιούαρτ - ΤΑ ΝΕΑ

 

«Μαρία Στιούαρτ» του Φρήντριχ Σίλλερ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου