Γράφει ο Νίκος Σάμιος
Οὐρανὲ παγγενέτωρ, κόσμου μέρος αἰὲν ἀτειρές, πρεσβυγένεѳλ’, ἀρχὴ πάντων πάντων τε τελευτή, κόσμε πατήρ, σφαιρηδὸν ἑλισσόμενος περὶ γαῖαν, οἶκε ѳεῶν μακάρων, ῥόμβου δίναισιν ὁδεύων, οὐράνιος χѳόνιός τε φύλαξ πάντων περιβληѳείς, ἐν στέρνοισιν ἔχων φύσεως ἄτλητον ἀνάγκην, κυανόχρως, ἀδάμαστε, παναίολε, αἰολόμορφε, πανδερκές, Κρονότεκνε, μάκαρ, πανυπέρτατε δαῖμον, κλῦѳ’ ἐπάγων ζωὴν ὁσίαν μύστηι νεοφάντηι. . (ΟΥΡΑΝΟΥ ΥΜΝΟΣ ΟΡΦΕΩΣ)
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021
Εδώ είναι το φόρεμα της Παναγίας κατά τη γέννηση του Ιησού, καθώς και οι φασκιές του Ιησού!
Όταν ο Καρλομάγνος μετέφερε την πρωτεύουσα του στο Άαχεν, προσπάθησε να την μετατρέψει στην τρίτη Ρώμη (1). Για το λόγο αυτό, η πόλη έπρεπε να βρει σημαντικά χριστιανικά ιερά. Το έργο αυτό διευκολύνθηκε από την κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, Ειρήνη. Kατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα μέρος των ιερών που προσελκύουν σήμερα χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο στο Άαχεν αποδείχθηκε ότι ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καρλομάγνος νιούσε την ίδια την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη. Η αυτοκράτειρα του απάντησε με άρνηση, ωστόσο, να γλυκάνει το χάπι, του παρέδωσε τα κειμήλια που βρίσκοννται σήμερα στο Ααχεν.
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Από τον Κέκροπα στην Αθήνα
Το αρχικό όνομα της Αθήνας ήταν Ακτή ή Ακτική και το είχε πάρει από τον βασιλιά, Ακταίο. Το δεύτερο όνομά της, Κεκροπία, είχε προέλθει από τον βασιλιά Κέκροπα.