Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Για την "γενειάδα" του Φαραώ

Ο φαραώ Τουταγχαμών, το αγόρι-βασιλιάς, όπως κυκλοφορεί εντός της αρχαιολογικής κοινότητας, ανήλθε στην εξουσία το 1333 π.χ.χ. σε ηλικία μόλις 10 ετών. Η μητέρα του ήταν πιθανότατα η βασίλισσα Νεφερτίτη και ο πατέρας του ο Ακενατόν. Ο ανήλικος ηγεμόνας πέθανε σε ηλικία 20 ετών και η διακυβέρνησή του θα ήταν σαφώς μια υποσημείωση στη σπουδαία φαραωνική ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου αν δεν υπήρχε η μικρή αυτή λεπτομέρεια: ο βασιλικός του τάφος βρέθηκε ασύλητος και σχεδόν άθικτος! Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1922.
Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο αναγνώρισε πριν μήνες ο ότι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του, η επιβλητική ταφική μάσκα του βασιλιά Τουταγχαμών, υπέστη ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κόλλα.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο πάντως σημείωσε ότι το κατεστραμμένο σημείο δηλαδή το υπογένειο της μάσκας θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Η "γενειάδα" της χρυσής μάσκας αποσπάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Αιγυπτιακό Μουσείο δεν είχε δημοσιοποιήσει τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν φωτογραφίες διαδίκτυο. Η "γενειάδα" της χρυσής μάσκας

Στις φωτογραφίες διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.
Η "γενειάδα" κόπηκε όταν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ένας Γερμανός συντηρητής ο Κρίστιαν Έκμαν που κλήθηκε τότε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους  ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.

«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε τότε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Ωστόσο, το μέτρο αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, ώστε να μπορείτε να δείτε τώρα κάποια απομεινάρια της κόλλας στο μούσι» συμπλήρωσε. Katja Broschat και Christian Eckman
Η μάσκα μεταφέρθηκε στις 10.10.2015 σε ειδικό εργαστήριο
στο Κάιρο, όπου οι Γερμανοί συντηρητές αρχαιοτήτων Katja Broschat και Christian Eckman ανέλαβαν την σωστή επιδιόρθωση της μάσκας.
Η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922 και προκάλεσε τσουνάμι ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο.

Συμβαίνουν και αυτά...

Μήπως όμως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι αυτός που συμβάλει σημαντικά και στην αρχαιολογία (!) όπως π.χ. στην ανεύρεση του τάφου του Τουταγχαμών (και στην κατασκευή του φράγματος Ασουάν); Δυστυχώς η συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην παγκόσμια επιστήμη (στην οποία ανήκει και η αρχαιολογία) παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της άγνωστη στην ίδια του την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου