Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ο Φρύνιχος, ο Θεμιστοκλής και τα "οικεία κακά"

Ο Φρύνιχος υπήρξε τραγικός ποιητής της αρχαιότητας. Έμεινε στην ιστορία
για το πρόστιμο ύψους χιλίων δραχμών που του επέβαλαν οι Αθηναίοι ως τιμωρία εξαιτίας της παράστασης «Μιλήτου Άλωσις».
theatre--thumb-large.jpgΟ Φρύνιχος γιός του Πολυφράδμονα γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν μαθητής του Θέσπη. Είναι ένας από τους αρχαίους τραγικούς ποιητές που θεμελίωσαν το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Ο Φρύνιχος σε αντίθεση με τους άλλους πρώιμους τραγικούς ποιητές που ασχολούνται μόνο με μυθολογικά θέματα, καταπιάνεται και με σύγχρονα θέματα του καιρού του. Δυστυχώς δεν έχουν σωθεί τα έργα του για να ξέρουμε ακριβώς το περιεχόμενο τους, ξέρουμε όμως ότι είναι ο πρώτος που παρουσίασε γυναίκες ηρωίδες στις τραγωδίες του.
Το πιο γνωστό έργο που παρουσίασε ο Φρύνιχος στο Αθηναικό κοινό ήταν το "Μιλήτου Άλωσις", στο οποίο παρουσίασε τις καταστροφές που έπαθε η Μίλητος και όσα τράβηξαν οι κάτοικοι της από τους Πέρσες, επειδή η Μίλητος είχε υπάρξει το κέντρο της εξέγερσης των πόλεων της Ιωνίας εναντίων των Περσών. Χρηματοδότης (χορηγός) του «Μιλήτου Άλωσις» ήταν ο Θεμιστοκλής. Ηταν μία προειδοποίηση προς τους Αθηναίους: Πρέπει να ξέρουν ποια θα είναι η τύχη τους αν βρεθούν απροετοίμαστοι, όταν οι Πέρσες θα φτάσουν στην Ελλάδα: Καταστροφή και υποδούλωση όπως συνέβη με τη Μίλητο το 494 π.Χ. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο  η συναισθηματική φόρτιση των θεατών ήταν τόσο μεγάλη- κατά την διάρκεια της παράστασης ξέσπασαν σε γοερούς θρήνους, ο Φρύνιχος καταδικάστηκε και το έργο του απαγορεύτηκε, -ενώ απαγορεύτηκε και η οποιαδήποτε μελλοντική θεατρική διασκευή του ιδίου θέματος-, που σταμάτησαν την παράσταση και τιμώρησαν τον ποιητή με βαρύ πρόστιμο 1000 δραχμών, επειδή τους θύμησε "οικεία κακά". Ο  Θεμιστοκλής  χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ, τα «μαζικά μέσα ενημέρωσης» της εποχής, για να αναγκάσει τους Αθηναίους να συναισθανθούν τον περσικό κίνδυνο!
Μια ακόμη γνωστή τραγωδία του Φρύνιχου που είναι γνωστή από αναφορές της αρχαιότητας είναι η "Φοίνισσαι", που αναφέρονταν στα γεγονότα της ναυαχίας της Σαλαμίνας με χορηγό μάλιστα τον ίδιο τον Θεμιστοκλή. Η ρευστή πολιτική κατάσταση της Αθήνας έκανε τον Φρύνιχο να προτιμήσει την τιμητική αυτοεξορία στην αυλή του τύραννου των Συρακουσών Ιέρωνα όπου είχε προσκληθεί και εκεί τελείωσε ήσυχα η ζωή του.
Ο Φρύνιχος πήρε μέρος με το έργο του Φοίνισαι στην 71η Ολυμπιάδα και βραβεύτηκε με την πρώτη θέση για την κατηγορία της τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου