Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσεως.


Ο Κόιος, ο παππούς  της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.
Στην ελληνική μυθολογία ο Κόιος ήταν ένας από τους Τιτάνεςγιος του Ουρανού και της Γαίας, όπως αναφέρει ο Ησίοδος στη Θεογονία του (134). Ακόμα μεταγενέστερα ο Κόιος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, εξαιτίας της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων. Ο Κόιος συνδέεται με την ευφυία, τις απόλυτες γνώσεις και τίς απορίες.
Πάντοτε πίεζε τις καταστάσεις πρός αναζήτηση του ορίου των γνώσεων. Αναφέρεται ότι ήταν πατέρας της Λητούς και της Αστερίας, τις οποίες απέκτησε με την αδελφή του, την Τιτανίδα Φοίβη (Θεογονία 404), η οποία συνδέεται με τη φωτεινότητα και τη Σελήνη. Οι κόρες του Κόιου συμβολίζουν τους κλάδους της μαντικής και προορατικής ικανότητας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνιστικής εποχής, ο Κόιος έδωσε το όνομά του στο νησί Κως.
Ετυμολογικά συνδέεται με το ρήμα κοώ (κοέω) που σημαίνει σκέπτομαι. 
Αρκετοί μελετητές θεωρούν ότι ο Κόιος και η Φοίβη προσωποποιούσαν την πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσεως. Εύστοχα λοιπόν, διάφορες εταιρείες "υιοθετούν" το όνομα Κόιος:
 Χάρη στη Λητώ, ο Κόιος έγινε ο παππούς δύο εκ των θεών, της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.
Μαζί με τους άλλους Τιτάνες, ο Κόιος κατακρημνίσθηκε στα Τάρταρα από τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς μετά την Τιτανομαχία. Τελικώς ο Δίας τους απελευθέρωσε από εκεί. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Κόιος ταυτίζεται με τον Polus (Πόλος).
Πηγή:
 Βικιπαίδεια,  ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ  ΔΟΜΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου