Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

To Έπος του Γιλγαμές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης


To Έπος του Γιλγαμές είναι ένα επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, και που ανάγεται σήμερα στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.
Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο Βασιλέα ήρωα της Ουρούκ που θεωρείται ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. Το Έπος του Γκιλγκαμές, αποτελεί μια ποιητική παράδοση, στην αρχή προφορική, που μετά από κάποιους αιώνες απετέλεσε τον πυρήνα ενός ποιητικού κύκλου σε σουμερική γλώσσα. Οι μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος όπου στη πληρέστερη μορφή του, (όπως έχει διασωθεί), περιείχε δώδεκα άσματα.
Το έπος αυτό περιλαμβάνει και τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων, με ήρωα τον Ουτναπιστίμ. Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου, έναν ημιάγριο άνθρωπο που γίνεται φίλος του βασιλιά και μαζί αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές, ενώ δίνει μεγάλη σημασία και στο συναίσθημα απώλειας που διακατέχει τον Γκιλγκαμές μετά το θάνατο του Ενκίντου.
Το Έπος του Γκιλγκαμές έχει παρουσιαστεί από πολλούς συγγραφείς είτε ως μετάφραση είτε ως μυθιστορηματική αφήγηση του πρωτότυπου κειμένου. 

Ιστορία

Γκιλγκαμές της Ουρούκ, δυο τρίτα θεός κι ένα τρίτο άνθρωπος είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος βασιλιάς της γης. Όταν ο λαός του παραπονιέται για την σκληρότητά του, οι θεοί του στέλνουν τον ημιάγριο Ενκίντου. Ο Ενκίντου εξημερώνεται από τη σαγήνη μιας ιερόδουλης. To  Έπος του Γιλγαμές είναι γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή και αποτελεί πηγή έμπνευσης του κατακλυσμού της Παλαιάς Διαθήκης, τα βασικά του στοιχεία βρέθηκαν στην πόλη Νινευή  . Τα νέα ευρήματα του Έπος του Γιλγαμές και η μετάφραση τους  θα απασχολήσουν τα επόμενα τρία χρόνια το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την διεύθυνση του  Prof. Dr. Stefan M. Maul.
Kontakt: 
Prof. Dr. Stefan M. Maul 
Seminar fόr Sprachen und Kulturen des Vorderen Orients - Assyriologie 
Telefon (06221) 54-2965 
stefan.maul@ori.uni-heidelberg.de
Kommunikation und Marketing 
Pressestelle, Telefon (06221) 54-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου