Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο στρατηγός Μιλτιάδης, οι δίκες και ο θάνατος του.


Ρωμαϊκό αντίγραφο σωζόμενο στην γλυπτοθήκη του Μονάχου,επονομαζόμενο στρατηγός Μιλτιάδης.
Η προέλευση του Μιλτιάδη/Πρόλογος
Η θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων στον Μαραθώνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον στρατηγό Μιλτιάδη. Ο Μιλτιάδης είχε βαριά κληρονομιά. Ο πατέρας του, ο Κίμων, υπήρξε τρις ολυμπιονίκης στο άρμα, ενώ ο θείος του, του οποίου το όνομα έφερε, ήταν ο ιδρυτής ενός ημιανεξάρτητουκρατιδίου, υπό αθηναϊκή κηδεμονία, στη Θρακική Χερσόνησο (σημερινή Διώρυγα της Καλλίπολης).

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η πατάτα και ο ομφαλός της γης

pegasus_LARGE_t_420_47020_.jpg

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα* έφερε στο φως της δημοσιότητας την είδηση ότι οι κάτοικοι της Πολυνησίας πήγαν στο ταξίδι τους στην νοτιοανατολική Ασία,περί το 1000 μ.Χ., -500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο- την πατάτα για ..σουβενίρ!

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

To Έπος του Γιλγαμές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης


To Έπος του Γιλγαμές είναι ένα επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, και που ανάγεται σήμερα στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.

Η Ελλάδα πηγή έμπνευσης για τον Ελβετό φωτογράφο Charles Weber


«Με δύναμη από την Ελβετία» καταφτάνει ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της χώρας, που δεν έχει κρύψει ποτέ την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα.
Το Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί τον Charles Weber, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει στη χώρα μας. Τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 29 Ιανουαρίου είναι

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η Νινευή ή Νινευί


Ιωνάς 1:1-3
"Και έγινε λόγος Κυρίου στον Ιωνά, τον γιο του Αμαθί, λέγοντας: Σήκω, πήγαινε στην Νινευή, την μεγάλη πόλη, και κήρυξε εναντίον της. επειδή, η ασέβεια τους ανέβηκε μπροστά μου. Και ο Ιωνάς σηκώθηκε για να φύγει από το πρόσωπο του Κυρίου, προς τη Θαρσείς, και κατέβηκε στην Ιόππη. και βρήκε ένα πλοίο, που πήγαινε στη Θαρσείς, και έδωσε τον ναύλο του, κι ανέβηκε σ' αυτό, για να πάει μαζί τους στη Θαρσείς, από το πρόσωπο του Κυρίου.
Στην ελληνική ιστορία ο Νίνος ήταν ο ιδρυτής της πόλεως Νινευί στη Μεσοποταμία και της βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας. Τον θεωρούσαν γιο του θεού Βήλου ή του Κρόνου (ο μεσοποταμιακός θεός Βήλος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο). Ο Νίνος αναφέρεται ως ο εφευρέτης της στρατιωτικής τέχνης και ο πρώτος που συγκρότησε μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Συμμάχησε με τον (μυθικό) βασιλιά της Αραβίας Αριαίο και κατέλαβε μαζί του μέσα σε 17 χρόνια όλη την Ασία εκτός από τις χώρες των Ινδιών. Η Βακτριανή αντιστάθηκε αρκετά, αλλά τελικώς την κατέκτησε χάρη σε μια γυναίκα, τη Σεμίραμι, την οποία και πήρε ως σύζυγό του. Και άλλες «πρωτιές» αποδίδονται στον Νίνο, όπως ότι υπήρξε ο πρώτος που εκπαίδευσε κυνηγόσκυλα και εξημέρωσε το άλογο για ίππευση. Για το τελευταίο αυτό, αναπαρίσταται κάποτε στην ελληνική μυθολογία ως Κένταυρος.
Μετά τον θάνατο του Νίνου, η Σεμίραμις αυτοκτόνησε, καθώς κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για τον θάνατο αυτό. Προηγουμένως, ανήγειρε προς τιμή του ένα τάφο-ναό ύψους 9 σταδίων (!) και πλάτους 10, κοντά στη Βαβυλώνα. Παιδί του Νίνου και της Σεμιράμιδος ήταν ο Νινύας. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Νίνος ήταν ένας από τους απογόνους του Ηρακλή,

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη


ΤΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΕΝ ΒΙΕΝΝΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Το τραγικό τέλος του στις απάνθρωπες αυστριακές φυλακές
Τα οστά του λέγεται ότι εστάλησαν από την Ρουμανία στην Αθήνα, κι έμειναν για δύο χρόνια στα αζήτητα στο τελωνείο του Αεροδρομίου Ελληνικού!

Η Δρ Κατερίνα Δούκα και το σπήλαιο Φράγχθι

Η Δρ Κατερίνα Δούκα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία ανέπτυξε και εφήρμοσε νέες μεθόδους για τη ραδιοχρονολόγησημε άνθρακα14   C14 4 χαντρών από θαλάσσια όστρεα (συγκεκριμένα: "Investigating the Chronology of the Middle to Upper Paleolithic Transition in Mediterranean Europe by Improved RadiocarbonDating of Shell Ornaments") θα βραβευτεί στις 24 Ιανουαρίου στην Γερμανία, στην πόλη Tuebingen με 5000 ευρώ, το ανώτερο ποσό που δίνεται σε αρχαιολόγους ετησίως για έρευνες σε αρχαιολογία τέτοιου είδους..
Η πρώτη προϊστορική κατοίκηση στο σπήλαιο Φράγχθι
Νέα αρχαιολογική έρευνα μεταθέτει την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Ελλάδα χιλιάδες χρόνια νωρίτερα