Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο άνθρωπος και το ζώο εδώ και σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια

Από την αρχή της ανθρωπότητας, η επιβίωσή της εξαρτάται περισσότερο από την πρόσβαση σε πόρους τροφής ζωικής προέλευσης. Το κρέας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικότερο μερίδιο τροφής στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη, μια ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο ζωτικής σημασίας κατά την περίοδο των παγετώνων.

Κατόπιν, περίπου 10.000 έτη πριν, αμέσως μετά τον τελευταίο μεγάλο παγετώνα, διάφοροι ανθρώπινοι πληθυσμοί άρχισαν να παράγουν τα τρόφιμά τους. Είναι η νεολιθική επανάσταση. Παραδοσιακά, η προϊστορική αρχαιολογία εντοπίζει τα πρώτα ίχνη εξημέρωσης με το σκυλί (περίπου το 12.000), έπειτα τις αίγες και τα πρόβατα (το 9.000 περίπου), το βόδι (γύρω στο 8.000) και το άλογο και το γάιδαρο (περίπου το 4.000).

Εντούτοις, πολύ πριν από αυτές τις εποχές, οι άνθρωποι έμαθαν πώς να γνωρίζουν τα ζώα, να τα εξημερώνουν και να συμβιώνουν μαζί τους σε άγρια κατάσταση. Αυτή η μακρά περίοδος, η οποία εγκαθιστά τους απαραίτητους προκαταρκτικούς όρους για την εξημέρωση, άφησε λίγα ίχνη. Αλλά σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν, οι άνθρωποι Cro-Magnon δεν ικανοποιούνται πλέον με το κυνήγι.

Η συνήθως πλέον διαδεδομένη άποψη για τη ζωή των ανθρώπων Cro-Magnon είναι αυτή για τον άνθρωπο των σπηλαίων. Αυτή η εικόνα του Επινάλ περιλαμβάνει επίσης τους "προϊστορικούς ανθρώπους" όπως αυτούς του Νεάντερνταλ ή, ακόμη, τους Homo erectus. Τους φανταζόμαστε κουλουριασμένους στις σπηλιές τους, τελευταία καταφύγια ενάντια στη δριμύτητα ενός αφιλόξενου κόσμου.

Οι γυναίκες περιμένουν καταβεβλημένες γύρω από αδύναμες φωτιές, ενώ οι άνδρες προσέχουν το πέρασμα των κοπαδιών, με την κοιλιά να βασανίζεται από την πείνα και την απελπισία. Αυτά τα στερεότυπα είναι απολύτως λαθεμένα και αυτό για διάφορους λόγους. Εδώ και σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι καταλαμβάνουν διάφορα μέρη του Παλαιού Κόσμου.

Με δεδομένη αυτή γεωλογία, λίγες περιοχές έχουν σπηλιές ή καταφύγια βράχων.
Από την άλλη πλευρά, εάν οι παγετώνες κατέστησαν τη βόρεια Ευρασία μάλλον αφιλόξενη, οι κλιματικές συνθήκες αποδείχθηκαν σίγουρα πιο ευχάριστες στα νοτιότερα περιθώρια αυτής της απέραντης ηπείρου.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία...


Σχετικό θέμα «Η Ακρόπολη της παλαιοντολογίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου