Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

“Empires of the Deep” αρχαία Ελλάδα και αρχαίοι Eλληνες πολεμιστές


Empires of the Deep

«Αυτοκρατορίες του βυθού»

...είναι η κινέζικη 3D κινηματογραφική υπερπαραγωγή, η υποθαλάσσια περιπέτεια ενός νεαρού που διαδραματίζεται στο βασίλειο των γοργόνων στην αρχαία Ελλάδα Την βασίλισσα των γοργόνων υποδύεται η Olga Kurylenko ("Bond: Quantum Trost", "Centurion"). Τα γυρίσματα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

Κινέζικη εισβολή στο Χόλιγουντ...

Αρχαίοι Eλληνες πολεμιστές, πειρατές, θαλάσσια βασίλεια, δαίμονες και γοργόνες που σκοτώνουν τους άντρες την ώρα του σεξ. Oλα είναι μέρος ενός... κινεζικού υπερθεάματος σε τρισδιάστατο φορμά που θέλει να ανταγωνιστεί τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές με διεθνές καστ κι έναν Κινέζο κροίσο να πληρώνει 100 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του.

Το «Empires of the deep» («Αυτοκρατορίες του βυθού») είναι μια από τις πιο μεγαλόπνοες κινέζικες παραγωγές, η πιο ακριβή στην ιστορία του κινεζικού κινηματογράφου και «στήνεται» εδώ και μήνες με αλλεπάλληλες συγγραφές του σεναρίου της, αλλαγές στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μεταγραφές στο καστ, που αποτελείται από Ελληνοαμερικανούς, Βραζιλιάνους, Γάλλους, Ιάπωνες και ένας θεός ξέρει ποιας άλλης εθνικότητας ηθοποιούς.

Το στόρι της ταινίας που έχει στον πυρήνα του τον έρωτα ενός θνητού με μια γοργόνα «μαγειρεύει» -όπως ακούγεται- στοιχεία από αμερικανικά μπλοκμπάστερ όπως το «Avatar», τον «Μονομάχο» και τους «Πειρατές της Καραϊβικής» σε ένα φιλμικό καζάνι, με επιβλέποντα τον επιχειρηματία Τζον Τζιανγκ. Ο τελευταίος προσβλέπει σε μια κινηματογραφική αυτοκρατορία που θα μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή του Χόλιγουντ με αγγλόφωνες παραγωγές «made in Τσάινα».

Μακριά από την ιστορική ή κομμουνιστική προπαγάνδα της κινεζικής σινε-βιομηχανίας, τούτη η περιπέτεια φαντασίας θα βγει στις αίθουσες το 2011 με την Ουκρανή σταρ Ολγκα Κιριλένκο (τέως κορίτσι του Τζέιμς Μποντ) ως βασίλισσα γοργόνα και τους άγνωστους Τζένιφερ Κόι, Σαμ Βούτας, Ζαν-Μάικλ Καζανόβας, Αλεκ Σου, Στιβ Πολίτης και Γουίλιαμ Σράιβερ να την πλαισιώνουν.

Πολλοί είναι σκεπτικοί ως προς την επιτυχία της παραγωγής, που φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα έχοντας αλλάξει τέσσερις κατά σειρά σκηνοθέτες, από τον Γάλλο Πιτόφ (του παταγωδώς αποτυχημένου «Catwoman») ως τους Τζόναθαν Λόρενς, Μάικλ Φρεντς και Σκοτ Μίλερ, από τους οποίους κανείς δεν έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν ακριβή περιπέτεια δράσης.

Το κόστος επιπλέον έχει εκτοξευτεί από τα αρχικά 50 στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τεχνικοί και ηθοποιοί δεν αμείβονται έγκαιρα - προβλήματα που κάνουν πολλούς να μουρμουρίζουν πως η ταινία είναι πιθανόν να γίνει το μεγαλύτερο στα χρονικά κινηματογραφικό φιάσκο της Κίνας.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζον Τζιανγκ συγκρίνει τον εαυτό του με Αμερικανούς

τιτάνες του είδους της φαντασίας, όπως οι Τζέιμς Κάμερον, Τζορτζ Λούκας και Πίτερ Τζάκσον. Μετρά επίσης τις μέρες που η Μόνικα Μπελούτσι θα εμφανιστεί στο πλατό στο Πεκίνο, ακόμα κι αν έχει πει επισήμως όχι, όπως και η Σάρον Στόουν.

Η Μπελούτσι εξάλλου, συμπρωταγωνιστεί με τον Νίκολας Κέιτζ στην αναμενόμενη μέσα στον Ιούλιο περιπέτεια φαντασίας «The sorcerers apprentice» και πιθανόν να μην θέλει να ρισκάρει το προφίλ της σε μια αμφίβολου αποτελέσματος υπερπαραγωγή.

Διεθνείς επιτυχίες
Η πρώτη κινέζικη ταινία που έγινε διεθνής επιτυχία ήταν ο «Ηρωας» του Ζανγκ Γιμού, το 2004 (κέρδισε 177 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο, ενώ καθήλωσε στην κυριολεξία τους Αμερικανούς πετυχαίνοντας μια ανεπανάληπτη νίκη στο αμερικανικό μποξ όφις).

Ο Γιμού έγινε ο πιο αγαπητός σκηνοθέτης επί κινεζικού εδάφους, ενώ κανείς συμπατριώτης του ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να σκηνοθετήσει ταινία που να ξεπερνά τα κέρδη του «Ηρωα». Πριν από τις φιλόδοξες «Αυτοκρατορίες του βυθού», την πιο ακριβή κινεζική παραγωγή όλων των εποχών συνιστούσε το πολεμικό έπος του Τζον Γου «Ο πορφυρός λόφος» με το κόστος του να αγγίζει τα 80 εκατομμύρια δολάρια (η ταινία προβλήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες πριν από έναν χρόνο).

  • ΑΦΕΝΤΗΣ-ΔΡΑΚΟΣ
    Για τις μυθικές «Αυτοκρατορίες του βυθού», οι αρμόδιοι της κινεζικής κυβέρνησης επέμεναν να εισαχθούν στην ταινία περισσότερα στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας όπως και έγινε με τον Κινέζο σταρ Χου Τζουν ν α υποδύεται έναν αφέντη - δράκο.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

adaliaka@pegasus.gr

Πηγή:


Σχετικό interview (βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου