Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Διπλός τάφος στην Αίγυπτο


Τις γεμάτες χρώματα τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε διπλό τάφο στη νεκρόπολη της Σακάρα, στην Αίγυπτο, επιδεικνύει ο διευθυντής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, δρ. Ζαχί Χαουάς. Οι τάφοι ανήκουν σε πατέρα και γιο που εργάστηκαν ως βασιλικοί γραφείς στο Παλαιό Βασίλειο, πριν από 4.300 χρόνια, και ίσως να είναι τα πρώτα ευρήματα από μία μακρά σειρά που θα ρίξουν περισσότερο φως στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου.

Διπλός τάφος στην Αίγυπτο

Χρονολογείται πριν από 4.300 έτη και ανήκε σε πατέρα και γιο, γραφείς του Φαραώ

ΑΡ

ΣAKΑΡΑ (Αίγυπτος). Εναν διπλό τάφο 4.300 ετών διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες έφερε στο φως η α

ρχαιολογική σκαπάνη των αιγυπτιολόγων στην αρχαία νεκρόπολη Σακά

ρα. Οι αρχαιολόγοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο διπλός τάφος να είναι απλώς το πρώτο ταφικό μνημείο που ανακαλύπτουν, και στην περιοχή να βρίσ

κεται μια ολόκληρη νεκρόπολη.

Ο διπλός τάφος περιλαμβάνει δύο «τυφλές πόρτες» που αν και δεν οδηγούν πουθενά, είναι διακοσμημένες

με εξαιρετικής τεχνοτροπίας πολύχρωμες τοι

χογραφίες που απεικονίζουν τους δύο άνδρες που είναι ενταφιασμένοι εκεί. Πρόκειται για έναν πατέρα με τον γιο του, που είχαν

υπηρετήσει ως γραφείς στην αυλή του Φαραώ.

«Τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά σαν να τις είχαν ζωγραφίσει χθες», εξηγεί ο Αμπντέλ Χακίμ Καράρ, που επιβλέπει τις ανασκαφές. Δυστυχώς όμως η υγρασία έχει ήδη καταστρέψει τη σαρκοφάγο του πατέρα, ο οποίος ονομαζόταν Σεντγουάς. Ο τάφος του γιου του, του Χονσού, συλήθηκε κατά τους αρχαίους χρόνους, με αποτέλεσμα να μη βρεθούν σήμερα τα πιο σημαντικά κτερίσματα.

Στη μία πόρτα αναγράφεται το όνομα του Φαραώ Πέπι Β΄, ο οποίος βασίλ

εψε επί ενενήντα ολόκληρα χρόνια, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Φαραώ. Από τη συγκεκριμένη αναφορά οι αιγυπτιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διπλός τάφος χρονολογείται από την 6η δυναστεία με την οποία ξεκινά η παρακμή του Παλαιού Βασιλείου, που είναι γνωστή και ως εποχή των πυραμίδων.

Οπως τόνισε ο δρ Ζαχί Χαουάς, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, τα νέα ευρήματα είναι «τα πιο εντυπωσιακά που βρέθηκαν από το Παλαιό Βασίλειο», λόγω των εκπληκτικών τους χρωμάτων, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ότι στη γύρω περιοχή δεν απλώνεται μια ολόκληρη νεκρόπολ

η, η οποία θα αποκαλύψει παρά πολλά άγνωστα πράγματα για τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου.

Από τη μελέτη των τοιχογραφιών προκύπτει ότι οι δύο άνδρες που τάφηκαν εκεί ήταν βασιλικοί γραφείς ή γραμματείς του Φαραώ και επόπτευαν τις αποστολές υλικών που απαιτούνταν για την κατασκευή των πυραμίδων. Ενα μεμονωμένο φρεάτιο οδηγεί από την επιφάνεια στον ταφικό θάλαμο του πατέρα, ενώ ένα πλάγιο πέρασμα καταλήγει στον τάφο του γιου.

Σημαντικά κτερίσματα

Τα κτερίσματα που βρέθηκαν μέσα στους ταφικούς θαλάμους θεωρούντ

αι μεγάλης αξίας και σημασίας. Ο δρ Χαουάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποια δοχεία με το σχήμα πάπιας καθώς και ένα μικρό οβελίσκο από πέτρα. Τέτοιου είδους οβελίσκοι έχουν βρεθεί σε τάφους της 5ης και 6ης δυναστείας για να υποδείξουν τη λατρεία του νεκρού προς τον θεό του Ηλίου, τον Ρα.

Ο δρ Καράρ δήλωσε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή έως σήμερα έχουν βρεθεί έξι τάφοι που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, το Παλαιό Βασίλειο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου