Ἀκούσατε, λαοὶ, φυλαὶ, γλῶσσαι,
πᾶν γένος ἀνθρώπων, καὶ ἡλικία πᾶσα,
ὅσοι τε νῦν ἐστε, καὶ ὅσοι γενήσεσθε· [...]
πᾶσα δύναμις τῶν οὐρανῶν, πάντες ἄγγελοι,
οἷς ἔργον ἡ τοῦ τυράννου κατάλυσις,
οὐ τὸν Σηὼν καθελοῦσι τὸν βασιλέα τῶν Ἀμοῤῥαίων,
οὐδὲ τὸν Ὢγ βασιλέα τῆς Βασὰν,
μικροὺς δυνάστας, καὶ μικρὸν μέρος τῆς οἰκουμένης κακοῦντας τὸν Ἰσραήλ·
ἀλλὰ τὸν δράκοντα, τὸν ἀποστάτην,
τὸν νοῦν τὸν μέγαν, τὸν Ἀσσύριον,
τὸν κοινὸν ἁπάντων ἐχθρὸν καὶ πολέμιον,
τὸν πολλὰ μὲν ἐπὶ γῆς μανέντα καὶ ἀπειλήσαντα,
πολλὴν δὲ ἀδικίαν εἰς τὸ ὕψος λαλήσαντά τε καὶ μελετήσαντα.
Έγραψε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός,
Λόγος Κατά Ιουλιανού Βασιλέως/Στηλιτευτικός Πρώτος (35.532)
Ο Ιουλιανός (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Λατ. Flavius Claudius Julianus), γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, αλλά και Μέγας Ιουλιανός, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Συμβασίλευσε, ως Καίσαρας, με τον Κωνστάντιο Β' από το 355 ως το 360 και μόνος του, ως Αύγουστος, από το 361 ως το 363. Ο Ιουλιανός ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντίνειας δυναστείας και ο μοναδικός παγανιστής μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Σύμφωνα με τον Cousin, ολόκληρος ο κόσμος της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας τερματίσθηκε ουσιαστικά με τον θάνατο του Ιουλιανού. Όμως, πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν τον Ιουλιανό ως ένα από τους ικανότερους αυτοκράτορες σε όλη την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρόλο που ουσιαστικά την κυβέρνησε επί μόλις δύο χρόνια.
Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΣΤΡΟ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή«Σε εμάς ανήκουν η ευγλωττία και οι Τέχνες της Ελλάδος και η λατρεία των Θεών της. Η δική σας κληρονομιά είναι η αμάθεια, η αγροικία και τίποτε πέρα από αυτές..»