Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Βρετανία-Αναμνηστική πλακέτα στην οικία του ναυάρχου Κόντριγκτον

1 Οκτωβρίου 2009 (10:20 UTC+2)

του Λ. Τσιριγωτάκη

Με αναδρομή, και έμφαση της συμβολής του Βρετανού ναυάρχου σερ Εδουάρδου Κοδριγκτώνος (Edward Codrington) στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της, πραγματοποιήθηκαν, χθες, στην πόλη Μπράιτον, τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου ο Βρετανός ναύαρχος έζησε τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας έκανε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο Βασίλης Πισπίνης, ο οποίος στην ομιλία του εξήρε το ρόλο του ναυάρχου Κόντριγκτον στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, ένα γεγονός, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, που άλλαξε το ρου του αγώνα. Ο κ. Πισπίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του ναυάρχου Κόντριγκτον και το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις στην Αλεξάνδρεια. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα οδήγησαν στην απόσυρση των οθωμανικών και αιγυπτιακών δυνάμεων από την Πελοπόννησο και στην ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους.

Στην Ελλάδα, ανέφερε επίσης στην ομιλία του ο Έλληνας πρεσβευτής, ο ναύαρχος Κόντριγκτον θεωρείται και τιμάται ως ένας άνθρωπος του οποίου η πρωτοβουλία και η αποφασιστικότητα κυριολεκτικά άλλαξαν την πορεία του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία. Κεντρικός δρόμος (οδός Εδουάρδου Κοδριγκτώνος) στην Αθήνα φέρει το όνομά του. Τιμούμε σήμερα έναν άνδρα ο οποίος δεν έκανε απλώς το χρέος του απέναντι στην πατρίδα του, αλλά που θεωρείται επιπλέον ήρωας σε μια χώρα στην ελευθερία της οποίας συνέβαλε και η οποία έχει παραμείνει έκτοτε φίλος και σύμμαχος της Βρετανίας.

Την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλακέτας στο σπίτι όπου έζησε ο Βρετανός ναύαρχος έλαβε ο Δήμος του Μπράιτον στο πλαίσιο του προγράμματος «μπλε πλακέτα» η οποία έχει σκοπό τη διαφύλαξη και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της περιοχής.

Πηγή...


«Τους κατατρέξανε οι Ευρωοπαίγοι τους δυστυχείς Ελληνες. Εις τις πρώτες χρονιές εφόδιαζαν τα κάστρα των Τούρκων, τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα διά να μην υπάρξουν. Η Αγγλία τους θέλει να τους κάμη Αγγλους με την δικαιοσύνην την αγγλική καθώς οι Μαλτέζοι ξυπόλυτους και νηστικούς, οι Γάλλοι Γάλλους, οι Ρούσοι Ρούσους κι ο Μέτερνικ της Αουστρίας Αουστριακούς - κι όποιος τους φάγη από τους τέσσερους. Και τους λευτερώνουν χερότερα κι από τους Τούρκους».

Ι. Μακρυγιάννης «Απαντα: Απομνημονεύματα - Δίκη», εκδόσεις Μέρμηγκας, τόμος Β΄ σελ. 170

Δυστυχώς, η σημερινή Ελλάδα είναι ένα κρατίδιο το οποίο υπάρχει ως κληρονόμος μιας ένδοξης αρχαίας ιστορίας της οποίας πάντως ελάχιστα στοιχεία φέρει και υπάρχει χάρη στους προστάτες της, ή καλύτερα στους επενδυτές της, οι οποίοι την κατέκτησαν αφανέστατα ασκώντας γεωστρατηγική, γεωγραφικοικονομική πολιτική. Με δάνεια. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με τη Β Εθνική Συνέλευση του Αστρους (Μάρτης του 1823), όταν αποφασίστηκε η προσφυγή στον ξένο δανεισμό.
Οι Έλληνες της τότε εποχής δεν εννοούσαν να καταλάβουν ότι η ανεξαρτησία δεν σήμαινε αυτόματα και ασυδοσία. Παρ όλα αυτά η τάση ασυδοσίας θα κυριαρχήσει εν συνεχεία στον Ελλαδικό χώρο και θα εδραιωθεί ως κύριος κανόνας μέχρι και τις μέρες μας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου