Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πολύ αξιότιμη κυρία Angela Merkel, sehr geehrte Frau Angela Merkel,

Μια ανοικτή επιστολή της Susanne Verena Kuni απο το Echterdingen της Γερμανίας στην καγκελάριο κυρία Angela Merkel, πρόεδρο της Deutschland GmbH (Γερμανία A.E.)



Μετάφραση απο τα γερμανικά:
Εμμανουήλ Σαρίδης

Echterdingen, 15. Juli 2011
 
Absender/Αποστολέας
Susanne Verena Kuni                                     Η Susanne Kuni συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο απο αστυνομικούς του Bundeskriminalamt που έκαναν έφοδο στο σπίτι της, της πέρασαν χειροπέδες, κατέσχαν τους υπολογιστές της και την κλεισαν στη φυλακή. Αφέθηκε αργότερα ελεύθερη, έχει μπλέξει όμως με τις δικαστικές αρχές.
Kelterrainstraße 37
70771 Leinfelden-Echterdingen

Πρός την
Καγκελαρία/Bundeskanzleramt
Κυρία Angela Merkel
Willy-Brandt-Straße 1
10557 Berlin

Per Fax και E-mail στους ακόλουθους παραλήπτες

c/o Αστυνομικούς σταθμούς
c/o Πολλούς Blogger
c/o Γραφεία Τύπου
c/o Πρεσβεία Ιράν
c/o ICC – Den Haag

Θέμα: Ανοικτή επιστολή στην κυρία Merkel
Betreff: Offener Brief an Frau Merkel

Sehr geehrte Frau Angela Merkel,
Πολύ αξιότιμη κυρία Angela Merkel,
  
Θα διαπιστώσετε σύντομα σ' αυτό το γράμμα, ότι η προσφώνηση «πολύ αξιότιμη» είναι μόνο ρητορική και γίνεται για τυπικούς λόγους.

Γνωρίζετε την Ιερά Οργή!;

Αυτήν θα την συναντήσετε τώρα με τη μορφή μιας άκαμπτης αλήθειας, έντονα και από όλες τις πλευρές.

Ο Γερμανικός λαός μας έχει "χορτάσει" πλέον να είναι ο Goyim υπηρέτης σας (ο όρος Goyim χρησιμοποιείται απο τους Εβραίους για τους lo-jehudim, τους μη Εβραίους, που θεωρούνται άχρηστοι και παρακατιανοί. Ε.Σ.).

Όλη η Ευρώπη "βαρέθηκε" πλέον να έχει παραδοθεί από τις μυστικές υπηρεσίες και τις

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα.

Συνέντευξη του καθηγητή Albrecht Ritsch στο Spiegel
Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα.
SPIEGEL: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες προς τους Έλληνες που δεν ζήτησαν πολεμικές αποζημιώσεις. Συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker ( καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel. 
 ..........
Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ενδεχόμενο μη καταβολής του επόμενου δανείου από το EFSF στα μέσα του Σεπτεμβρίου

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires μπορεί να μην είναι έτοιμο έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου
Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης ενδέχεται να μην είναι έτοιμο να πληρώσει την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
«Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Πέμπτη», 
αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους από την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires,
«οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης ανέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να κάνει την επόμενη πληρωμή των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ αντικαθιστώντας το σύστημα των διμερών δανείων που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την Ελλάδα το 2010».
Κατά το πρακτορείο, το EFSF θα πρέπει να αντλήσει τα χρήματα στις αγορές, όπως κάνει για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πριν μπορέσει να καταβάλει τα δάνεια. Αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στην Ιστορία υπάρχουν μεγάλα ΟΧΙ και μικροπρεπέστατα ναι: Είπαν «Ναι» στην κατάχωση του βωμού των Δώδεκα Θεών...


Θα καταχώσουν τώρα όλα τα μνημεία και βωμούς;*

«Ναι» στην κατάχωση του βωμού των Δώδεκα Θεών από το ΣτΕ

  Αθήνα

Το πράσινο φως για την κατάχωση του βωμού των Δώδεκα Θεών και άλλων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι έδωσε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες και ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά.

Επίσης, υπογραμμίζει το Σωματείο ότι τα μέλη του δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο βωμό των 12 θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’αριθμόν 545/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναστολής αποδεχόμενοι την τεχνική έκθεση και τις απόψεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

*Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της επίχωσης - κατάχωσης του περιβόλου και του πλακόστρωτου δαπέδου του βωμού των Δώδεκα Θεών (522 ή 521 π.Χ.) και των άλλων ευρημάτων, πριν την εγκατάσταση των νέων σιδηροτροχιών με την αιτιολογία ότι οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν έτσι καλύτερα από ότι εάν παραμείνουν ελεύθερες σε μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ηρακλής από το Κάσσελ εως την Τουρκία!

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν στην ανάρτηση  ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣ: Πάνω από όλα ο ...Ηρακλής , ο Ηρακλής (η μνήμη του, οι ανδριάντες του σήμερα)  αποτελεί σημείο αναφοράς και τιμής για πολλές ξένες χώρες, σήμερα ακόμη  και η Τουρκία με σκληρή διπλωματία, γενναίες δόσεις στυγνού εκβιασμού αλλά και επιτυχία διεκδικεί το μπούστο και το κεφάλι του «Κουρασμένου Ηρακλή», που αποδίδεται στον Λύσιππο και «κοσμούσε» το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Mouseum of Fine Arts), που θα της επιστραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ενωθεί με τον κορμό και τα πόδια του που βρίσκονται στο Μουσείο της Αττάλειας.


Η Αμερική επιστρέφει το μπούστο και το κεφάλι στην Τουρκία

Νίκη της τουρκικής διπλωματίας για Ηρακλή

Μπορεί εμείς να διεκδικούμε δεκαετίες, με τη δέουσα συναισθηματική φόρτιση και με αιχμή του δόρατος τα γλυπτά του Παρθενώνα, την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων μας.
Οι υπάλληλοι του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης έτοιμοι να αποχωριστούν το υπέροχο μπούστο του κλεμμένου Ηρακλή Οι υπάλληλοι του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης έτοιμοι να αποχωριστούν το υπέροχο μπούστο του κλεμμένου Ηρακλή
Οι Τούρκοι, όμως, διεκδικούν με σκληρή διπλωματία και γενναίες δόσεις στυγνού εκβιασμού.
Επειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, πέτυχαν μια σημαντική νίκη. Το μπούστο και το κεφάλι του «Κουρασμένου Ηρακλή», που αποδίδεται στον Λύσιππο και «κοσμούσε» το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Mouseum of Fine Arts), θα επιστραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην Τουρκία

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Tίθεται θέμα βελτίωσης των ΑΕI;

Φταίει η Μέρκελ*;του Τάκη Μίχα 

* Διαβάστε επίσης την καταπληκτική ανάρτηση:

 Η Γερμανία είναι δράστης και θύμα (Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης)

Για όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι για ό,τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα ευθύνoνται όλοι οι άλλοι πλην των κατοίκων της χώρας, τους συμβουλεύω να ανατρέξουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό γεγονός. Πρόκειται για την περίπτωση ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος επιδιδόταν σε εκτεταμένη λογοκλοπή, παρουσιάζοντας ως δικές του, μελέτες συναδέλφων του στο εξωτερικό που είχαν δημοσιευτεί και σε επιστημονικά περιοδικά.
Μέχρι εδώ η ιστορία δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λογοκλοπές γίνονται και στο εξωτερικό και μάλιστα και στα καλύτερα πανεπιστήμια. Το ενδιαφέρον όμως με αυτή την ιστορία είναι η απόφαση του πενταμελούς πειθαρχικού συμβουλίου των μελών της ΔΕΠ που εκλήθη να κρίνει την περίπτωσή του. Με ψήφους 3-2, το συμβούλιο αποφάσισε (κρατήστε την αναπνοή σας) να του επιβάλει την …προσωρινή παύση ενός έτους!!! Με άλλα λόγια μετά από το ένα έτος ο «καθηγητής» αυτός θα επαναβαπτισθεί πλήρες μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και πιθανώς να διδάσκει τα παιδιά σας και τα δικά μου.
Αναλογισθείτε: Αν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ανακάλυπταν ένα φοιτητή να κάνει λογοκλοπή μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναπέρναγε την πόρτα του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δεν μπορώ καν να διανοηθώ τι θα γινόταν στην περίπτωση ενός καθηγητή. Το πιθανότερο θα ήταν ότι πολύ δύσκολα θα έβρισκε πια δουλειά, όχι φυσικά ως καθηγητής, αλλά ούτε καν ως καφετζής!
Η ελληνική περίπτωση γίνεται ακόμα πιο εξωφρενική αν ληφθεί υπόψη και το ιστορικό του «καθηγητή». Το εν λόγω άτομο καταδικάστηκε πριν από καιρό από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή, επειδή χρηματίστηκε από φοιτήτριες, για να τις περάσει στο μάθημά του. Και παρόλα αυτά συνέχισε να διδάσκει!!!

Γιατί φορολογούν την σαμπάνια οι Γερμανοί;


Λόγω παγκοσμίου πολέμου...

Το 1902 ο Kaiser Wilhelm II. επέβαλε την "φορολογία της σαμπάνιας" με αιτιολογικό τον χρηματισμό του πολεμικού στόλου της Γερμανίας. Το 1933 λόγω οικονομικής κρίσης "η φορολογία της σαμπάνιας" καταργήθηκε και επιβλήθηκε ξανά το 1939  εν όψη του β' παγκοσμίου πολέμου  με αιτιολογικό τον χρηματισμό των πολεμικών υποβρυχίων της Γερμανίας και παρέμεινε μέχρι σήμερα αποδίδοντας τουλάχιστον 450 εκατομμύριαευρώ ετησίως στο γερμανικό κράτος...

Δεινοκράτης, ο απίστευτος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Δεινοκράτης ήταν αρχιτέκτονας και πολεοδόμος και αποτελούσε τον τεχνικό σύμβουλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού τον ακολουθούσε στις αποστολές του. Υπάρχουν αναφορές γι’ αυτόν από πολλούς συγγραφείς και επιστήμονες κατά τα αρχαία χρόνια, όπως ο Πλούταρχος, ο Marcus Vitruvius κ.α.
Ο Δεινοκράτης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δημιουργία του πολεοδομικού σχεδίου της Αλεξάνδρειας καθώς και για τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο*, ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου.

Δεινοκράτης ο πολεοδόμος της Αλεξάνδρειας
Το 332-331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ανέθεσε στον Δεινοκράτη να δημιουργήσει την τοπογραφική και πολεοδομική διάρθρωση της νέας -τότε– πόλης της Αλεξάνδρειας. Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε στο δυτικό στόμιο του Δέλτα του Νείλου (332/331 π.Χ.), στον Ελληνικό εμπορικό οικισμό Κάνωπο και απέναντι από τη νησίδα που ονομαζόταν Φάρος. Τα όρια της πόλης καθόρισε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, το πολεοδομικό σχέδιο εκπόνησε ο Δεινοκράτης και την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ο Κλεομένης (μηχανι­κός από τη Ναύκρατη του Δέλτα). Η πόλη σχεδιάστηκε με ένα σύνηθες «τύπο καννάβου» και αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες πόλεις της Ανατολής. Ο Δεινοκράτης συνεργάστηκε στενά με τον  περίφημο μηχανικό Κράτη**, ο οποίος ήταν υδραυλικός μηχανικός, επιβλέπων και σχεδιαστής ενός εξαιρετικού συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο Δεινοκράτης συνεργάστηκε ακόμα με άλλους μηχανικούς της εποχής του, στη δημιουργία του ναού των Δελφών, της Δήλου και άλλων Ελληνικών πόλεων. Επίσης, το όνομα του συνδέεται και με μια μελέτη μετατροπής του Όρος Άθως. Τέλος, έργο και  δημιουργία του είναι και ο επιτάφιος τύμβος του Ηφαιστίωνα, ένα κολοσσιαίο μνημείο έξι ορόφων στην Βαβυλώνα από ωμόλιθους πλάτους 180μ., με διάφορες χρυσές διακοσμήσεις στους ορόφους.

*Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο

Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μ., και 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού. Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Όταν το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά., την ημέρα της καταστροφής του ναού, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αργότερα, ο Μ. Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο και έδωσε διαταγή να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός, στην ίδια θέση, με συμμετοχή του Δεινοκράτη στο σχεδιασμό του.
Αυτό τον ναό είδε ο Αντίπατρος, ο εμπνευστής της λίστας με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και  αναφέρει ότι μεγαλείο του ναού της Αρτέμιδος υπερβαίνει κάθε άλλο από τα υπόλοιπα.
 **Κράτης: περίφημος μηχανικός από τη Χαλκίδα. Έζησε την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Έργο του ήταν οι υπόγειες σήραγγες για μερική αποξήρανση της Κωπαϊδας, μέσω των οποίων το νερό της λίμνης διοχετεύονταν στον Ευβοϊκό κόλπο. Αυτές τις σήραγγες βρήκε η εταιρία που ανέλαβε την αποξήρανση της Κωπαϊδας τον προηγούμενο αιώνα. Ο Κράτης κατασκεύασε και στην Αθήνα περιφερειακή τάφρο για την αποχέτευση των νερών.   
Νίκος με Σάμιος με πληροφορίες από
Πηγή 1 Πηγή2  Πηγή 3

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΠΟΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Η βυθισμένη πόλη της αρχαίας Αλεξάνδρειας και ο τρόπος με τον οποίο ένα κομμάτι της πόλης βρέθηκε κάτω απο την θάλασσα.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η πινακίδα της Ίκλαινας, η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία οικονομικών συναλλαγών!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πολίνα Στσουτσίνσκα

Σημαντικό εύρημα στην Ίκλαινα

Oι πόλεις - κράτη της αρχαίας Ελλάδας ήδη πριν από 3.500 χρόνια κατέγραφαν τις οικονομικές τους συναλλαγές σε πήλινες πινακίδες. Η παλαιότερη αποκρυπτογραφημένη επιγραφή αυτού του είδους ανακαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι σ' έναν ελαιώνα στη θέση Ίκλαινα του Νομού Μεσσηνίας. Οι ανασκαφές στην Ίκλαινα, που διενεργήθηκαν με χρηματοδότηση της NGS υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, έφεραν στο φως ένα θραύσμα πήλινης πινακίδας με μέγεθος 5 x 3,5 εκατοστά. Η πινακίδα χρονολογείται μεταξύ 1490 και 1390 π.Χ. και είναι κατά 100-150 χρόνια προγενέστερη της παλαιότερης αποκρυπτογραφημένης πινακίδας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Φέρει επιγραφές και στις δύο πλευρές, γραμμένες στη Γραμμική Β. Στη μία πλευρά φαίνεται να υπάρχει ένα ρήμα που πιθανόν σημαίνει «ολοκληρώθηκε» ή «κατασκευάστηκε», ενώ στην άλλη πλευρά μια λίστα με αριθμημένα ονόματα, κατά πάσα πιθανότητα κατάλογος προσωπικού. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να αφορούν το ίδιο θέμα. Η ομάδα των αρχαιολόγων που ανακάλυψαν την πινακίδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σεντ Λούις, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη ήταν απρόσμενη, τόσο λόγω της πρώιμης χρονολόγησής της όσο και επειδή οι πινακίδες σε Γραμμική Β αρχειοθετούνταν μόνο για ένα χρόνο, μετά τις πετούσαν. Επειδή τις ξέραιναν στον ήλιο και δεν τις έψηναν, οι πινακίδες αυτές διαλύονταν, εκτός κι αν είχε τύχει να καούν. Η πινακίδα της Ίκλαινας διασώθηκε επειδή συμπτωματικά κάηκε σε λάκκο απορριμμάτων.

Οι πινακίδες σε Γραμμική Β ήταν κρατικά έγγραφα που κατέγραφαν κρατικές συναλλαγές. Η πινακίδα της Ίκλαινας είναι η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία για τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη.
Πηγή...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ .Ο σύγχρονος αφελληνισμός

Κάνοντας αναζήτηση για την Ελληνική Ιστορία και συγκεκριμένα για τις φυλές της Αθήνας, με μεγάλη κατάπληξη διεπίστωσα ότι εκπομπή 13 αυτοτελών επεισοδίων με θέμα ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ    ασχολείται με κοινότητες μεταναστών που ζουν κυρίως στην Αττική.  
Αυτές είναι σήμερα οι φυλές της Αθήνας ;

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση: Είναι ευχής έργο κάθε άνθρωπος να ευημερεί στην πατρίδα του και να μη χρειάζεται να μεταναστεύει, εάν όμως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά ας το πράττει νόμιμα, σεβόμενος τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που θα τον φιλοξενήσει. Και κάποια στιγμή να έχει την ευκαιρία επιστρέψει στην „Ιθάκη“ του χωρίς να έχει χάση την ταυτότητα τoυ...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Δαιδαλικά

ΣΑΝΤΙΑΓΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ,Ίκαρος και Δαίδαλος.

Η συνήθεια που είχαν οι οι αρχαίοι Έλληνες να στήνουν ομοιώματα των θεών (ηρώων, ανθρώπων ονομάζονται ανδριάντες) προς τιμή τους, αρχικά από ξύλο (ξοανόμορφα) , μάρμαρο, μέταλλο ή πηλό, πωρόλιθο, δεν είχε την σημερινή έννοια της λατρείας αλλά  άγαλμα, σημαίνει  κάθε τι που προκαλεί ευχαρίστηση (από το αγάλω, αισθάνομαι ευχαρίστηση). Ο πρώτος που πρωτοστάτησε στην τέχνη των ξοανόμορφων αγαλμάτων ήταν ο  Δαίδαλος στον οποίο αποδίδονται αδιακρίτως όλα τα αρχέγονα έργα της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής,  για αυτό και τα αγάλματα αυτής της τεχνοτροπίας ονομάσθηκαν δαιδαλικά
Ο Δαίδαλος είναι ο μεγαλύτερος εφευρέτης στην αρχαία Ελλάδα, πολυτεχνίτης (πιθανώς κληρονομική ικανότητα) και καλλιτέχνης ταυτόχρονα, όπως υποδηλώνει το όνομα Δαίδαλος που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα δαιδάλω = εργάζομαι με τέχνη.
Λέγεται ότι  ο  Δαίδαλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόγονος του Ερεχθέα (ήρωας και βασιλιάς των Αθηνών, ιδρυτής των Παναθηναίων αγώνων), δηλαδή ότι  κατάγεται από την Αθηνά και τον θεό Ήφαιστο και κατά συνέπεια  απ’ αυτόν κληρονόμησε την ικανότητα να μπορεί να κατασκευάζει τα πάντα.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τα αποτελέσματα των stress tests 2011

Όλως περιέργως 
«ιδιαίτερα ευνοϊκά» 
για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των stress tests, επισημαίνοντας ότι 
«το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται», 
παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρά. Ωστόσο, ακόμη και ο  Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι είναι  : 
"Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής" 
Αλλά τελικά, για ποιους τα λένε;
Οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη οι οποίες απογοήτευσαν ήταν η Αυστρία (με μία τράπεζα), η Ελλάδα (με δύο τράπεζες) και η Ισπανία (με πέντε τράπεζες)
Η Ισπανία τουλάχιστον είχε την αξιοπρέπεια  να δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τα κριτήρια των λεγόμενων 'ελέγχων αντοχής' και δεν ωραιοποίησε το θέμα...
Σημειωτέον ότι από τις Ελληνικές Τράπεζες ακόμη η Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, με  μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, μόλις και με το ζόρι μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5% με επίδοση 6%...

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και "καμπανάκι" από Κίνα για το χρέος των ΗΠΑ!

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, από Β+ σε CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αξιολογώντας πλέον το ελληνικό χρέος ως «υψηλού κινδύνου». Διαβάστε περισσότερα...

Ένταση στις ΗΠΑ υπό το φόβο υποβάθμισης

...Μετά τον Moodys, και ο Standard and Poors εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αμερικανικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ωστόσο ο S&P δίνει περιθώριο τριών μηνών, μέχρι να καταλήξει σε απόφαση. Παράλληλα, και ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong* επεσήμανε πως μπορεί να προχωρήσει σε υποβάθμιση του αμερικανικού αξιόχρεου...

Καμπανάκι» από... Κίνα για το χρέος των ΗΠΑ!

Dagong το Νοέμβριο μείωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ από το AA στο A+.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η γιορτή της Παναγίας η επισημότερη εορτή της Αρχαίας Αθήνας;



"Η Αθηνά του Βαρβακείου", 
Ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος της Παρθένου Αθηνάς (2ος αιώνας μ.Χ.), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Επειδή στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων υπήρξε αδύνατο να διαγραφή ο λαμπρός εορτασμός προς τιμή της γεννήσεως της Θεάς Αθηνάς, κατά μια εκδοχή, η γιορτή της Παναγίας τοποθετήθηκε την ημερομηνία (τον μήνα Εκατομβαιώνα) κατά την οποία οι Έλληνες –που λάτρευαν τις γυναίκες και έκαναν το παν (τον πρώτο αγώνα Ποσειδώνος –Αθηνάς τον κέρδισε ο Ποσειδώνας!) για να δώσουν στην πόλη τους γυναικείο όνομα- γιόρταζαν την γέννηση της αγαπημένης τους Θεάς Αθηνάς.
Πρόκειται για την επισημότερη εορτή της Αρχαίας Αθήνας, που γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της πολιούχου της πόλης θεάς Αθηνάς, τον μήνα Εκατομβαιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Εριχθόνιο, με το όνομα Αθήναια, αναδιοργανώθηκε από τον Θησέα στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής και τότε πήρε το όνομα Παναθήναια που κατά τον 6ο-4ο αι. π.Χ. είχαν πανελλήνια αίγλη, ετελούντο πολλές τελετές και θυσίες, από τις οποίες σπουδαιότερη ήταν η εκατόμβη (θυσία 100 βοδιών), καθώς και αγώνες ιππικοί, γυμνικοί (αγώνες στίβου) και μουσικοί. Οι τελετές και οι αγώνες, που διαρκούσαν από 4-12 μέρες, έφθαναν στο αποκορύφωμά τους την 28η Εκατομβαιώνος, ημέρα των γενεθλίων της θεάς Αθηνάς, κατά την οποία παραδιδόταν από τον αθηναϊκό λαό στη θεά ένας πέπλος χρυσοκέντητος, που είχαν υφάνει οι αρρηφόροι και οι εργαστίνες, δηλαδή νέα κορίτσια επιφανών οικογενειών στην υπηρεσία της θεάς.