Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

...και το 2011, όσο μπορείς

Καλή Χρονιά...

Καλή Χρονιά με ένα Παραδοσιακό Τσίπουρο!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βρέθηκε αρχαίος τάφος στην Γερμανία




Βρέθηκε αρχαίος τάφος (περί του 5ου αιώνα π.Χ., ) στο Heuneburg, Γερμανία. Ο τάφος είναι καλοδιατηρημένος, διαστάσεων 4x5 μέτρων και περιέχει ταφικά ένθετα από χρυσό και ήλεκτρον. Τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011. Μέχρι τότε ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες καθώς όπως φαίνεται ο χρυσός είναι επεξεργασμένος μάλλον στην Ελλάδα.

Η ανακάλυψη θεωρήθηκε τόσο σημαντική που από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο 2010
οι αρχαιολογικές εργασίες έγιναν μακριά από την δημοσιότητα.
Ακόμη και τώρα ο τόπος που μεταφέρθηκε ο τάφος και τα ευρήματα (με δυο γιγαντιαίους γερανούς και ένα τεράστιο φορτηγό)
κρατείται μυστικός.
Εύλογα διερωτώνται οι Γερμανοί εάν η περιοχή αυτή είναι αυτή την οποία περιγράφει ο Ηρόδοτος ως Πυρήνη
που διορίζει Κελτούς.
Καθώς είναι γνωστό ότι ο Ηρόδοτος  περιγράφει τους Κέλτες στη δυτική Ισπανία και γύρω από τις πηγές του Δούναβη, καταθέτω
και κάτωθι απόσπασμα εκ των:
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΑΡΕΚΒΟΛΑΙ.
294. "Οτι [Λετά τον Ήριδανον οι Τυρρηνοι ών 
 προς άνατολήν ή της "Αλπιος αρχή, δι' ης [χέσης κατα- 
σύρεται έ Κέλτικος Ρήνος, δ(στο[χος είς τόν βόρειον 
έκβάλλων ώκεαν<$ν, οξύς και δυσγεφύρωτος και σκόλιος. 
ΟΜς έστιν ό λεγ($(Λενος τα ν^θα των γνησίων διορίζειν 
γεννηριατα, οία τα (xèv υπανέχων, τα γνήσια, τα δέ (χή 
τοιαύτα διδους βυθω λήθης και ύδατος. — Ή δέ "Αλπις, 
[χέγιστον ο'ρος, δίο και πληθυντικώς λέγονται αί "Αλπεις. 
Φασι δέ τήν ταύτην λέξιν κατά τήν εις το Έλληνικον 
[Λετάληψιν ταυτον δύνασθαι τή κλεισούρα. Ούτω δέ ύψηλάν 
ιστορείται το ορός, ώστε ουδ' αν περιπταΐός τις άναβαίη 
αυτό. "Αρχεται δέ άπο των αυτών χωρίων, αφ' ών και 
Άπέννια ορη τα κατά τήν Γένουαν, ήτις έστι Λιγύων 
έ(Λ,π<$ριον. Έκαλεΐτο δέ και κατά γένος ουδέτερον τα 
"Αλπια, και τα "Αλβια δέ μετά του β. 
2ι98 'Ηρόδοτος δέ Κελτικον ποταμον οίδε τον 
"Ιστρον, έν οίς λέγει πληθύνεσθαι ρ,έν αύτον ύπο πολλών 
ποτα[λών, άρχεσθαι δέ εκ Κελτών, ρέειν δέ δια πάσης 
Ευρώπης. 
338. "Οτι Πυρήνη μέγιστον ορός — έχει δέ ή 
 Πυρήνη τάς αρχάς άπέ του βορείου ωκεανού, καΐ διήκει 
έ'ως εις τήν έσπερίαν θάλασσαν και διορίζει Κελτούς τε καΐ 
"Ιβηρας. Ή δ' αυτή ου [Λ($νον Πυρηναΐον , ώς προείρηται, 
δρος, άλλα και πληθυντικώς Πυρηναία ό'ρη λέγεται.
Νίκος Σάμιος

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Δόντια ανθρώπου ηλικίας 400.000 χρόνων βρέθηκαν στο Ισραήλ

Αρχαιολογική ανασκαφή στο Ισραήλ ανκάλυψε δόντια ανθρώπου ηλικίας 400.000 χρόνων στην ενδοχώρα και ο αρχαιολόγος κ.Avi Gopher έσπευσε να δηλώσει ότι η ανακάλυψη θα αλάξει το σύνολο της θεωρίας της εξέληξης.

Τελικά, μήπως ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν ...φαφούτης;

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Σλήμαν:120 χρόνια λησμονιάς

Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη...

Όταν παγκοσμίως η επιστημονική κοινωνία δίδασκε ότι τα ομηρικά έπη ήταν ποιητική φαντασία, ο περιβόητος καθηγητής F.A. Wolf στα πανεπιστήμια της Γερμανίας δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Εξαίρεση αποτελούσε όμως ένα 8χρονο παιδάκι που δεν τρεφόταν με τα έτοιμα και

δεν είχε κάποιο υπολογιστή μπροστά του για να πατάει κουμπιά και να εμφανίζεται η

Μούσα να του διδάσκει Ιστορία, αλλά με πάθος και αγάπη για τους αρχαίους Έλληνες άκουγε την αφήγηση για την μάχη της Τροίας από τον πατέρα του και ακολούθησε την συμβουλή του, να πάει ο ίδιος να ανακαλύψει την Τροία, τις Μυκήνες... Όπως και έκανε, αν και τότε πολλοί τον θεωρούσαν τρελό.

Βέβαια σήμερα δεν τον θεωρούν τρελό αλλά πολλοί προσπαθούν με άλλους τρόπους να αναιρέσουν το έργο του.

Ο Σλήμαν πέθανε πριν 120 χρόνια, στις 26 Δεκεμβρίου. Λίγοι θυμήθηκαν αυτή την επέτειο. Σκόπιμα ή Μήπως κάνουμε λάθος;

Κοίτα ποιος είναι εδώ!

Μα το τρανό δοξάρι ως έφτασε στα χέρια του Οδυσσέα,
τότε όλοι τις φωνές εβάλαμε, μην τύχει το δοξάρι
και του το δώσουν, κι ας ξεσήκωνε τον κόσμο απ᾿ τις φωνές του.
λλ᾿ τε χερας κανεν δυσσος μέγα τόξον,
νθ᾿ μες μν πάντες μοκλέομεν πέεσσι
τόξον μ δόμεναι, μηδ᾿ ε μάλα πολλ᾿ γορεύοι

Οδύσσεια –ω- 173-175

Ανακάλυψη αγγείων της ελληνορωμαϊκής περιόδου στην Αίγυπτο

Αγγεία της ελληνορωμαϊκής περιόδου που φέρουν επιγραφές, οι οποίες αποσαφηνίζουν τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής, ανακαλύφθηκαν περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου από Ιταλούς αρχαιολόγους, ανακοίνωσε σήμερα η αιγυπτιακή υπηρεσία αρχαιοτήτων.

Η αρχαιολογική αποστολή βρήκε 150 κομμάτια πήλινων αγγείων, ή άλλως όστρακα, σε περιοχή που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια της λίμνης Καρούν στην όαση Φαγιούμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).

Τα όστρακα αυτά φέρουν επιγραφές στη δημοτική γραφή - μια μορφή απλουστευμένων ιερογλυφικών - η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τις τελευταίες φαραωνικές δυναστείες στην Αίγυπτο έως την αρχή της ρωμαϊκής εποχής. Τα όστρακα αυτά κρίνονται ως ιδιαιτέρως χρήσιμα για να αποσαφηνιστούν οι θρησκευτικές πρακτικές, όπως και πτυχές από τη ζωή των κατοίκων της Αιγύπτου κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχαία Ελληνικά έθιμα στην σύγχρονη Γερμανία


Λανθάνουν οι σύγχρονοι ερευνητές και ιστορικοί καθώς αναζητούν την ιστορία σύγχρονων γερμανικών εθίμων στους κληρικούς του μεσαίωνα. Οι κληρικοί του μεσαίωνα εκμεταλλεύτηκαν τους πανάρχαιους και διαχρονικά συνεχιζόμενους αρχαίους Ελληνικούς μύθους και έθιμα για να ικανοποιήσουν τους περίεργους και ανικανοποίητους πόθους τους.

Η αρπαγή της νύφης

Die Brautentführung

Το γνωστότερο γερμανικό γαμήλιο έθιμο είναι η αρπαγή της νύφης, πιθανώς μακρινή ανάμνηση από την στιγμή που "βρέθηκαν" οι Μυκηναΐοι πέρα από τις Άλπεις
Το έθιμο της αρπαγής της νύφης το τραγουδούσε η πανάρχαια προφορική ποίηση των Eλλήνων ραψωδών των τότε ράπερς* (:από το ραπ του ράπ-τω, των ραπ-σ-ωδών), και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία πολιτισμού της ανθρωπότητας , με διάφορες αρπαγές νύφης όπως ο Δίας θέλησε να απαγάγει την Ιώ η οποία εστάλθει στις Μυκήνες, η Ευρώπη από τον Δία, ο Ιάσονας την Μήδεια από την Κολχίδα, και την γνωστότατη αρπαγή της ωραίας Ελένης, καθώς και πολλές άλλες.**
ραπ (rap) ΔΕΝ είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970.ΔΕΝ έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική, αλλά κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα.
Οι διαλογιστές διαφόρων εγγυκλοπαιδειών ας το διορθώσουν ή ας το αναιρέσουν τεκμηριωμένα, έστω και χωρίς αναφορά της πηγής, δεν διεκδικώ πνευματικά δικαιώματα, απλά απαιτώ όπως κάθε πολιτισμένος Έλληνας την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

**Λανθασμένα αντιγράφουν πολλοί ότι η Τρωάδα Ισιώνη είχε απαχθεί από τον Ηρακλή, η Ησιόνη δεν είχε απαχθεί αλλά δόθηκε σαν λάφυρο (πολέμου) στον Τελαμώνα μαζί με το δικαίωμα εκλογής ενός ακόμη συμπατριώτη της για να τη συνοδεύσει. Έτσι είναι όταν αντιγράφεις χωρίς να αναφέρεις τις πηγές... τα λάθη βαραίνουν εσένα...
Νίκος Σάμιος

Σχετικό θέμα: "ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ": ΙΩ, Η ΙΣΙΔΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ...

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων „ξαναγεννήθηκε“


Ο αρχαίος ελληνικός υπολογιστής "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" δεν έχει σταματήσει ποτέ να συναρπάζει τους ερευνητές αλλά τώρα συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Ο κ. Andrew Carol, κατάφερε να „ξαναγεννήσει“ τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» για λογαριασμό της Apple, με 1500 τεμάχια Lego.

Σχετικά με τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»:

Antikythera Mechanism Research Project
Antikythera Survey Project (ASP)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μαραθώνας και ανάπτυξη της δημοκρατίας;

Ελληνοπερσικός διάλογος με αφετηρία τον Μαραθώνα, 2500 χρόνια μετά

Μιλώντας για ελληνοπερσικές σχέσεις συνήθως, αυτό που τονίζεται είναι οι ελληνοπερσικοί πόλεμοι του 490 – 479 π.Χ. και το πώς η αποσόβηση της Περσίας από το ελληνικό έδαφος αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της δημοκρατίας* και, μέσα στα πλαίσιά της, του ευρωπαϊκού πνεύματος. Οι πόλεμοι έχουν πάει κατά την ιστορική συνείδηση διαστάσεις της πρωιμότερης ίσως «σύγκρουσης πολιτισμών» της Ανατολής και της Δύσης, οι οποίες στερεοτυπικά σχετίζονται με μια σειρά αντιθέτων: την παράδοση και την πρόοδο, τη συμμετρία και την αρμονία, τη στασιμότητα και τη δυναμικότητα, τη δεσποτεία και την ελευθερία… Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και ο Μαραθώνιος δρόμος, κληρονομιά αρχαιοελληνική προς τη σύγχρονη ανθρωπότητα, προβάλλεται ως σύμβολο του αγώνα προς την ελευθερία.

Κατά πόσο όμως η αντιμετώπιση αυτή είναι πλήρης;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο από την πηγή....

* Βέβαια το ότι γίνεται λόγος για την ανάπτυξη της δημοκρατίας σε αυτή χρονική περίοδο (490 – 479 π.Χ.) δεν είναι τυχαίο, είναι η μορφή του πολιτεύματος «που τους βολεύει»... εάν όντως υπέχει θάρρος και αμεροληψία απέναντι στην ιστορική αλήθεια περί δημοκρατίας, αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί σχεδόν 2000 χρόνια προηγμένως, στο Βουλευτήριο της Πολιόχνης.

Το Βουλευτήριο της Πολιόχνης Η αρχαιότερη «Βουλή» στην Ευρώπη και στον κόσμο,

εκτός του ότι προηγείαι σχεδόν 2000 χρόνια από τα αντίστοιχα της κλασικής εποχής, αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη μαρτυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο, μιας κατασκευής κατάλληλης για να φιλοξενήσει άτομα που είχαν κληθεί να συζητήσουν τα προβλήματα του συνόλου και να καθορίσουν τους κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς κανόνες. Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος της Βουλής (καί της δημοκρατίας) της εποχής μας αν και αυτή στην πάροδο του χρόνου "εγίγνετό τε λόγω μεν δημοκρατία, έργω δε υπό του πρώτου ανδρός αρχή", δηλαδή μόνο "ενός ανδρός αρχή".

Νίκος Σάμιος

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο μυστηριώδης λέβητας του Gundestrup

Το 1881 βρέθηκε στην Δανία ο λέβητας του Gundestrup διαμέτρου 69 εκατοστών και ύψους 42 εκατοστών.

Τα μοτίβα –χωρίς να χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη φαντασία- παραπέμπουν στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό καθώς κύριο θέμα είναι θεοί, άνθρωποι, ζώα και κέρατα, όπως ήταν εξάλλου πολύ διαδεδομένο στον αρχαίο ελληνικό χώρο (το Κέρας της Αμάλθειας ). Και σύμφωνα με τους μελετητές ο θεός στον λέβητα είναι ο Cernunnos (θεός με κέρας-κέρατα κερασφόρος) , γεγονός που κάνει τους ερευνητές να συμφωνούν ότι προκύπτει από την λατρεία του Διός -κέρατα φορά και ο Δίας (κερασφόρος)*-και υπάρχουν αρκετά ευρήματα που δείχνουν τον θεό Cernunnos-κερασφόρος να συνοδεύει τον Ερμή και τον Απόλλωνα.

Στον διεθνή χώρο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στιλ και η επεξεργασία του λέβητα είναι ελληνική (Θράκη).

*Υπάρχουν πολλές διαφορετικές "εξηγήσεις" για τα κέρατα που φορά ο Δίας. Μερικές από αυτές:

Ο Δίας είχε κράνος στο οποίο παριστανόταν κέρατα κριού.

Τα κέρατα κριού είναι δώρο του Διονύσου (ή του Ηρακλή) στο πατέρα του τον Άμμωνα. Ο Άμμων έστειλε κριό που οδήγησε το διψασμένο στρατό του Διονύσου στη όαση της Σίβας. Ο κριός εξαφανίστηκε στην όαση και στο σημείο αυτό ίδρυσε ο Διόνυσος το μαντείο του πατέρα του. Λεει μάλιστα ο Διόδωρος ο Σικελιώτης πως και ο Διόνυσος ήταν κερασφορος.

Απόσπασμα από τον ορφικό ύμνο του Πανός:

Παιάνα κοσμοκράτορα, την αύξηση ευοδώνεις,
φέρνεις το φως και τους καρπούς και μες τα σπήλαια μένεις,
οξύθυμε, αληθινός ο κερασφόρος Δίας.

Νίκος Σάμιος

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Υπογραφή Μοσάντ


«Μαύρες επιχειρήσεις» στο Ιράν


Ο πυρηνικός  επιστήµονας   Μασούντ Αλί  Μοχαµαντί  είχε δολοφονηθεί τον  περασµένο  Ιανουάριο,  µε παρόµοιο  τρόπο µε  τον Ματζίντ  Σαχριαρί
Ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις, δολοφονίες επιστηµόνων… Από το 2002, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν µε όλα τα µέσα να φρενάρουν το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν. Καθώς τα στρατιωτικά πλήγµατα φαίνεται ότι δεν συζητούνται πλέον, η Μοσάντ* στέλνει στην Τεχεράνη δολοφόνους σε µοτοσυκλέτες…
Διαβάστε περισσότερα
*Στην Ελλάδα μέλη της Μοσάντ επανδρώνουν την ισραηλινή Πρεσβεία (Αθήνας) ενώ επίσημα κλιμάκιά της επισκέπτονται τακτικά την Αθήνα.

Σχετικά με την Ελλάδα:

Πληροφορηθήκαμε ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιράν είπε στους Ιρανούς:

"Δείτε τι απέγινε η Ελλάδα με την εξάρτηση της στην Δύση. Θέλετε να καταλήξουμε και εμείς έτσι;"

"Παρά όλα αυτά εμείς είμεθα πρόθυμοι να βοηθήσουμε" ... πρόσθεσε κάνοντας αναφορές στην αρχαία Ιστορία και πολιτισμό Ελλήνων και Περσών.

Σχετικό:

Επίσημος ιστότοπος του Προέδρου του Ιράν




Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Όταν η μητέρα γη ξεσκεπάζει την αλήθεια


Ελληνικό άγαλμα

ανέδειξε κατολίσθηση στο Ισραήλ!

Το μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας που φοράει χιτώνα και σανδάλια και εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε πριν από 2.000 χρόνια, αποκαλύφθηκε σήμερα στο λιμάνι της πόλης Ashkelon, δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά τη χθεσινή καταιγίδα που έπληξε το Ισραήλ, η πυκνή βροχόπτωση προκάλεσε την κατολίσθηση βράχων στην κεντρική ακτή της χώρας. Μέσα από τα βράχια αποκαλύφθηκε το άγαλμα ύψους 1,20 μ. και βάρους 200 κιλών, το οποίο ανακάλυψε ένας άνθρωπος, ο οποίος εκείνη την ώρα περπατούσε στην παραλία.

«Το άγαλμα έπεσε στη θάλασσα, όταν κατέρρευσε ο βράχος, συνέπεια της καταιγίδας», ανακοίνωσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης. «Η κατάρρευση κατέστρεψε, παράλληλα, τον χώρο των λουτρών καθώς και σημαντικό αριθμό μωσαϊκών που βρίσκονταν για δύο χιλιετίες κάτω από τα βράχια», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή:
Zougla Online, 15/12/2010

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι –εξαιρουμένων μερικών λαμπρών ερευνητών- ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι διευκρινίζουν ότι η πόλη Ashkelon είναι η αρχαία ελληνική Ασκάλων!

Το ότι δεν είχε καταστραφεί το άγαλμα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα ανώτερα στρώματα των τότε Ισραηλιτών , οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, και πολλοί άλλοι ένιωθαν περισσότερο κοσμοπολίτες και προσελκύονταν από τον ελληνικό πολιτισμό που ήταν φιλελεύθερος και ανεκτικός.

Νίκος Σάμιος

*Ποιά ήταν η πόλις Ασκάλων;

Δείτε εδώ

Σχετικό θέμα: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Με σπαθί, τόξο, καθρέφτη...και make up


Οι Αμαζόνες δεν ήταν απλά ένας μυθικός λαός, ένα απόκτημα της φαντασίας των Ελλήνων, ούτε μακρινή ανάμνηση της μητριαρχίας αλλά ένας ιστορικός λαός.

Οι Αμαζόνες ήταν κοινότητες κυνηγών και πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό Άρη και τη νύμφη Αρμονία ή κατά άλλη εκδοχή τη θεά Αθηνά, δηλαδή γνήσιες Ελληνίδες. Την ύπαρξη τους έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση στο μουσείο της πόλεως Speyer (Γερμανία) όπου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα (και) ευρήματα τάφου (Μαύρη θάλασσα-Γεωργία) ηλικίας 3000 χρονών . Πρόκειται για διπλή ταφή πολεμιστή και πολεμίστριας μαζί με πολύτιμα ταφικά ένθετα.

Με σπαθί, τόξο,καθρέφτη...και make up

Μία βασίλισσα των Αμαζόνων η οποία είχε ταφεί με όλα τα αγαπημένα της πράγματα, τον αγαπημένο της μπρούντζινο καθρέφτη, ένα δακτυλίδι, ένα περιδέραιο, αυτά που τη βρήκαν στον τάφο της Ρώσοι αρχαιολόγοι και τώρα έκαναν στην Γερμανία με βάση τα οστά της την αναπαράσταση της θα μπορούν επίσης να δουν οι επισκέπτες του μουσείου της πόλεως Speyer.

Πηγές :

Μουσείο της πόλεως Speyer

Η Αλήθεια που κρύβουν επιμελώς •

Σχετικό θέμα: Αμαζόνες

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η σούπα κρύωσε...


ΣΟΥΠΑ 2.400 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ένα μπολ με σούπα 2.400 ετών έβγαλε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε περιοχή κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Κίνας Σιάν, όπου το 1974 αποκαλύφθηκε η περίφημη στρατιά των..... πήλινων πολεμιστών.

Το μπολ βρέθηκε σε τάφο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αναμόρφωσης του αεροδρομίου της περιοχής. Πρόκειται για μία σούπα από κρέας όπως μαρτυρούν τα κόκαλα που βρέθηκαν στο δοχείο. Μαζί με τη σούπα βρέθηκε και δοχείο με άοσμο υγρό που θεωρείται ότι ήταν κρασί.

Ερευνητές πραγματοποιούν τεστ ώστε να εξακριβωθούν τα συστατικά της σούπας, από την οποία θα λάβουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γαστριμαργικές συνήθειες της εποχής.

Ο καθηγητής Λιου Νταιγιούν δήλωσε ότι "πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι οι αρχαίοι κινέζοι μαγείρευαν αυτή την τροφή" και ότι η ανακάλυψη "θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μελέτη των συνηθειών των ανθρώπων της περιόδου 475 με 221 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο τάφος πιθανόν να ανήκε σε κάποιον γαιοκτήμονα ή σε κάποιον αξιωματικό του στρατού.

Κοντά στην περιοχή που βρισκόταν η Σιάν - η οποία ήταν πρωτεύουσα του κινεζικού κράτους για 1.100 χρόνια - βρέθηκε το 1974 ο περίφημος στρατός από πηλό που "φύλαγε" τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας.

Πηγή: ΕΛΛΑΣ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μήπως κάνουμε λάθος;

Καινούργιος ειδικός σαρωτής Terahertz-Scanner

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ ( ο Dr. Markus Walther και ο συνάδελφος του Andreas Bitzer) και του Πανεπιστημίου Ζυρίχης (ο Dr. Frank Rühli)** κατασκεύασαν

Φωτογραφία:© Universität Freiburg - Breisgau

καινούργιο, ειδικό σαρωτή (Terahertz-Scanner) για χρήση στην ανθρωπολογία και αρχαιολογία με τον οποίο δεν υπάρχει πρόβλημα ακτινονοβολίας.* Οι εξετάσεις και αναλύσεις (και) σε μούμιες γίνονται πλέον τελείως ακίνδυνα. Ας ελπίσουμε ότι θα εξετασθεί και η λεγόμενη μούμια του Αγαμέμνονος που βρίσκεται στη Αθήνα· ή μήπως κάνουμε λάθος;

Μήπως η προηγμένη τεχνολογία ξεκίνησε στην Ελλάδα από τον άβακα και καταλήγει πάλι στην Ελλάδα στην αδιαφορία και κερδοσκοπία;

Η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη μέθοδο εκπλήρωσης του χρέους μας απέναντι στην πολιτιστική παρακαταθήκη των προγόνων μας χωρίς την πρόχειρη δικαιολογία ότι το κόστος των σαρωτών παραμένει υψηλό. Εάν βέβαια κάποιοι έχουν την ανάλογη εκτίμηση στους αρχαίους Έλληνες και τους θεωρούν προγόνους τους...

*Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό „American Journal for Physical Anthropology“:

L. Öhrström, A. Bitzer, M. Walther, and F. J. Rühli, "Terahertz Imaging of Ancient Mummies and Bone", American Journal of Physical Anthropology, (2010).


Νίκος Σάμιος

**Πρόκειται για τον ίδιο Δρ. Frank Ruehli, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, ο οποίος παλαιότερα μαζί με επιστήμονες από το Bolzano, της Ιταλίας, όπου διατηρείται το σώμα του ανθρώπου των πάγων, είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ότζι χρησιμοποιώντας την υπολογιστική τομογραφία υψηλής ανάλυσης μέσω των ακτίνων Χ, όπου και φάνηκε στο παγωμένο σώμα της μούμιας μια σημαντική λεπτομέρεια, μια πληγή, σαν μαύρη κηλίδα κάτω από το δέρμα της.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κοίτα ποιος είναι εδώ!


«Το στρογγυλό πρόσωπο με όλη του την σάρκα είχε διατηρηθεί θαυμάσια κάτω από την βαρειά χρυσή προσωπίδα. Δεν υπήρχε ούτε ίχνος από τα μαλλιά, αλλά τα δύο μάτια διακρίνονταν τέλεια, όπως και το στόμα, το οποίο λόγω του τεραστίου βάρους που είχε δεχθεί, ήταν διάπλατα ανοιχτό, αποκαλύπτοντας 32 όμορφα δόντια. Όλοι οι γιατροί που ήλθαν να δουν τον νεκρό συμπέρανα από τα δόντια ότι ο άνδρας αυτός πρέπει να είχε πεθάνει στην νεαρή ηλικία των 35 ετών. Η μύτη είχε τελείως εξαφανισθεί».

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα, ο κόσμος ενθουσιάζεται, «βρέθηκε ο νεκρός Αγαμέμνονας, ο θρυλικός βασιλιάς των Μυκηνών». Ένα κύμα ενθουσιασμού σαρώνει την Ελλάδα μπροστά στην τρομακτική ανακάλυψη, αλλά πολύ γρήγορα και ολόκληρο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στις Μυκήνες για να δουν το θαύμα...ο Σλήμαν τηλεγραφεί στο Ναύπλιο ζητώντας ένα ζωγράφο , για να γίνει πρώτα μια ελαιογραφία...και το πρότυπο της ξυλογραφίας δημοσιεύθηκε στο λεύκωμα (αποσαφήνηση: μορφή ημερολογίου)των Μυκηνών του Σλήμαν, σελ. 341, είναι αυτό που βλέπεται στην φωτογραφία.

Και ένα «δωράκι» για τους αναγνώστες μας που κατέχουν την γερμανική : Το αυθεντικό λεύκωμα των Μυκηνών του Σλήμαν από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης μπορείτε να το διαβάσετε εξ ολοκλήρου εδώ.

Μυκνας δ κα Κλεωνς ασχνομαι δεξα σοι, κα μλιστα τ λιον. ποπνξεις γρ ε οδ' τι τν μηρον κατελθν π τ μεγαληγορίᾳ τν πν. πλν λλ πλαι μν σαν εδαμονες, νν δ τεθνσι κα αται· ποθνσκουσι γρ, πορθμε, κα πλεις σπερ νθρωποι

Λουκιανός


Σχετικό θέμα: Που βρίσκεται τώρα Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ»;


Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ηρακλής ξανακτυπάει


25 χρόνια μετά την πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα, την Αθήνα, η περιοχή του Ρουρ στη Γερμανία είναι πολιτιστική πρωτεύουσα και με τα 200 μουσεία της, τα 300 ειδικά προγράμματα και τις 2500 εκδηλώσεις το 2010 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και εν αντιθέσει με τον κ. Barroso ο οποίος –δίχως να κάνει καμία αναφορά στις πραγματικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού- είχε δηλώσει:

«Το Έσσεν και το σύνολο της Περιοχής του Ρουρ, με τα παλαιά και μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, μας υπενθυμίζουν τις απαρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: πριν από μισό αιώνα, έγιναν τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μορφή της ειρηνικής διασυνοριακής συνεργασίας στους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα. Η περιοχή του Ρουρ ήταν ένα από τα σημεία εκκίνησης για το ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Σήμερα, η περιοχή αυτή εξελίσσεται δίχως να χάσει τίποτα από το χαρακτήρα της»,

οι Γερμανοί σαν τελευταίο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα στήσουν ανδριάντα του Ηρακλή ύψους 18 (!) μέτρων, στην πόλη του
Gelsenkirchen...

Νίκος Σάμιος

Σχετικό θέμα: Πάνω από όλα ο ...Ηρακλής

Το σπίτι του Ηρακλή-

Ηρακλής